Egypte: President Morsi wil dialoog, protesten gaan verder

07/12/12 om 01:50 - Bijgewerkt om 01:50

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft aangekondigd dat hij met de oppositie wil praten. Meteen daarop probeerden betogers het hoofdkwartier van zijn partij, de Moslimbroeders, plat te branden.

Egypte: President Morsi wil dialoog, protesten gaan verder

© Reuters

Woensdag vielen bij zware gevechten tussen voor- en tegenstanders van Morsi vijf doden en honderden gewonden in Caïro. De oppositie neemt het niet dat de islamistische president zichzelf met een decreet boven de rechterlijke macht heeft gesteld.

Morsi beloofde in zijn televisietoespraak, zijn eerste sinds de nieuwe rellen uitbraken, dat het decreet zal verdwijnen na het geplande referendum over de nieuwe grondwet op 15 december, ongeacht het resultaat. In afwachting wil hij met de oppositie "een allesomvattende en productieve dialoog" opstarten en desgevallend wijzigingen aan het decreet aanbrengen.

Betaald om keet te schoppen

Waarnemers vermoeden dat de liberale oppositie rond Mohammed El Baradei en Amr Moussa niet zal ingaan op het aanbod. Morsi gaf immers niet toe aan de eis van de oppositie. Die wil een herziening van het ontwerp van de grondwet, met een betere bescherming voor politieke en religieuze vrijheden.

De president zei enkel dat er een nieuwe constitutionele assemblée wordt opgericht indien de grondwet geen groen licht krijgt. Morsi sprak ook harde taal over de betogers. Volgens de president werden sommige betaald om keet te schoppen.

Even na de presidentiële toespraak vielen manifestanten het hoofdkwartier van de Moslimbroeders aan. Ze staken het gebouw in brand, maar de schade zou beperkt gebleven zijn en de politie heeft hen verdreven. Morsi is president sinds juni, toen hij als kandidaat van de Moslimbroeders de verkiezingen won.

Obama bezorgd

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een telefoongesprek met de Egyptische president Mohammed Morsi zijn diepe bezorgdheid uitgesproken over de doden en gewonden bij de protestacties. Obama beklemtoonde volgens een woordvoerder van het Witte Huis dat alle politieke leiders in Egypte hun aanhang duidelijk moeten maken dat geweld onaanvaardbaar is.

Obama begroette anderzijds de uitnodiging van Morsi aan de oppositie om een dialoog te starten. Het Witte Huis voegde er wel aan toe dat de start van een dialoog niet gekoppeld kan worden aan voorafgaande voorwaarden. (Belga/TV)

Onze partners