Egypte onderhandelt met Rusland over wapendeal

13/02/14 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:42

De Egyptische legerleider, veldmaarschalk Abdul Fattah al-Sisi, is in Moskou om voor circa 1,5 miljard euro aan wapens te kopen van Rusland.

Egypte onderhandelt met Rusland over wapendeal

Abdul Fattah al-Sissi (L) tegenover Vladimir Poetin (R) © AFP

Details over de wapendeal zijn niet bekend, meldt de Britse zender BBC.

De Verenigde Staten hebben een deel van hun jaarlijkse militaire hulp aan Egypte geschrapt na de afzetting van president Mohammed Morsi door het leger vorig jaar.

Steun voor Sisi

Tijdens een ontmoeting met Sisi heeft de Russische president Vladimir Poetin zijn steun uitgesproken voor diens kandidatuur voor het Egyptische presidentschap. Opmerkelijk, aangezien er vanuit Egypte nog geen officiële bevestiging is gekomen dat Sisi daadwerkelijk kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen.

'Ik weet dat u hebt besloten om voor het Egyptische presidentschap te gaan,' zei Poetin. 'In naam van mezelf en het Russische volk wens ik u succes.'

Abdul Fattah al-Sisi

Abdul Fattah al-Sisi © AFP

Grote kans

Ten laatste midden april moet Egypte een opvolger kiezen voor Morsi. Vorige week ontkende Sisi, die nota bene door Morsi was benoemd tot legerchef en minister van Defensie, een bericht in de Koeweitse krant Al-Seyassah dat hij kandidaat is.

Toch zal Sisi naar alle verwachting binnenkort zijn kandidatuur officieel aankondigen. De opperste Raad van de Strijdkrachten zette enkele weken geleden al het licht op groen voor de kandidatuur van de veldmaarschalk.

Als Sisi zich kandidaat stelt, dan heeft hij volgens waarnemers een grote kans om te winnen, gezien zijn populariteit in Egypte en het gebrek aan ernstige concurrenten.

Lees meer over:

Onze partners