Egypte: Morsi zou nu toch grenzen aan zijn macht accepteren

27/11/12 om 01:58 - Bijgewerkt om 01:58

Volgens de Egyptische staatstelevisie is president Mohamed Morsi dan toch bereid om limieten te zetten op zijn macht. Daarover zou hij een akkoord bereikt hebben met de rechters.

Eind vorige week had Morsi, een lid van de islamistische Moslimbroeders, zichzelf nog zo goed als onbegrensde bevoegdheden toegekend. Die zet zorgde voor wijdverspreide protesten in Egypte.

Na dagen onderhandelen met de rechters, de laatst overgebleven tegenmacht voor Morsi, is de president nu toch bereid om water bij de wijn te doen, zegt de Egyptische staatstelevisie, geciteerd door Amerikaanse media. Zijn bevoegdheid om presidentiële decreten uit te vaardigen zonder dat de rechters die kunnen ongedaan maken, is tijdelijk en beperkt tot bepaalde materies, zou Morsi overeengekomen met de magistraten.

Soevereine daden

Morsi, de eerste Democratische verkozen Egyptische president, zou nu alleen volmachten krijgen als het gaat over 'soevereine daden', een vage formulering die Egyptische dictators destijds veelvuldig misbruikt werd.

Aangenomen wordt dat Morsi vooral de grondwettelijke assemblee van de rechters wil afschermen. Die moet een nieuwe Egyptische grondwet opstellen. Morsi zou zijn volmachten slechts behouden tot er een nieuwe grondwet is.

De rechters hadden eerder al het Egyptische parlement en een eerder versie van de grondwettelijke assemblee ontbonden. De Moslimbroeders domineerden beide lichamen.

Geweld

Of dat allemaal voldoende is om de rust in het land te laten terugkeren, valt te bezien. De Moslimbroeders hebben een voor dinsdag geplande betoging om Morsi te steunen alvast afgeblazen.

De voorbije dagen waren er in heel Egypte demonstraties. Her en der brak er ook geweld uit.

Moris's tegenstanders blijven sceptisch. Zij willen dat de president al zijn volmachten weer inlevert. Zo niet dreigt een nieuwe dictatuur, vrezen ze. (TV)

Onze partners