Egypte: drie doden bij rellen aan Israëlische ambassade

Bij rellen in Egypte naar aanleiding van een grensconflict met Israël, zijn vier doden en bijna 450 gewonden gevallen.

In de Egyptische hoofdstad Caïro kwamen duizenden betogers op straat nadat 5 agenten om het leven kwamen bij een grensconflict met Israël. Daarop trokken vrijdagavond betogers naar de Israëlische ambassade. Bij de rellen vallen drie doden, een vierde persoon overleed na een hartaanval. Er is volgens het ministerie van Volksgezondheid ook sprake van bijna 450 gewonden.

Zaterdagmorgen zijn nieuwe rellen uitgebroken, meldt het persagentschap DPA, nadat er drie doden gevallen waren bij de gewelddadige manifestaties van vrijdag.

Betogers hebben met hamers, ijzeren staven en touwen een beschermingsmuur neergehaald die de Egyptische autoriteiten hadden opgetrokken voor het gebouw waarin de diplomatieke missie van Israël zich bevindt. De ambassade staat symbool voor de vrede die Egypte in 1978 sloot met Israël, maar is tegelijkertijd ook het doelwit van protesten en colère bij een deel van de bevolking.

Eenmaal binnen, wierpen de betogers duizenden Israëlische diplomatieke documenten op straat. Enkele documenten zijn in het Arabisch geschreven, maar dragen Israëlische stempels. Het zou om brieven van Israëlische ambtenaren aan hun Egyptische collega’s gaan. Een Egyptische manifestant haalde de Israëlische vlag neer.

Israëlische diplomaten bijna allemaal terug naar Israël

Tijdens de bezetting moesten Egyptische commando’s zes Israëli’s ontzetten. De ambassadeur van Israël in Caïro, Yitzhak Levanon, is deze morgen met zijn familie gerepatrieerd naar Israël. Ondertussen zijn bijna alle Israëlische diplomaten hem gevolgd. De nummer 2 van de Israëlische ambassade blijft ondanks de aanval op de diplomatieke vertegenwoordiging in Caïro op post. Dat heeft een Israëlische regeringsverantwoordelijke zaterdag gezegd. Ondertussen beschermt het Egyptische leger het gebouw.

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is met de bestorming van de ambassade in Caïro een ramp vermeden. “De gewelddadige aanval is een zwaar incident, maar het kon veel erger geweest zijn indien de manifestanten erin geslaagd waren om bij de laatste deur te komen en ons personeel te verwonden”, verklaarde hij zaterdag op de nieuwssite Ynet.

Ontslag regering geweigerd

De Egyptische eerste minister Essam Sharaf heeft op de crisisvergadering die hij naar aanleiding van de rellen samenriep, het ontslag van zijn regering aangeboden. Maar dat hebben de militaire leiders geweigerd.

Obama sommeert bescherming

De trouwste bondgenoot van Israël, de VS, heeft er bij monde van president Barack Obama bij Egypte op aangedrongen de diplomatieke vertegenwoordiging te beschermen. Aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Obama zijn “grote bezorgdheid” overgemaakt. Netanyahu bedankte Obama daarvoor.

“De president heeft vandaag (vrijdag, SD) met premier Netanyahu gepraat over de toestand bij de Israëlische ambassade in Caïro. De president heeft zijn grote bezorgdheid geuit over de situatie in de ambassade en over de veiligheid van de Israëliërs die er werken”, aldus een mededeling.

Obama “heeft de maatregelen opgesomd die de Verenigde Staten op alle niveaus nemen om te helpen bij het zoeken naar een oplossing voor de situatie zonder bijkomend geweld en om de Egyptische regering op te roepen haar internationale verplichtingen na te leven en de veiligheid van de Israëlische ambassade te beschermen”.

Israël verliest bondgenoten

Dat Israël in conflict ligt met een van haar Arabische en/of islamitische buurlanden, is niet uitzonderlijk. Maar onder de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak had Israël steeds goede banden met Egypte. De Egyptisch-Israëlische relaties maken een ernstige crisis door sinds het Israëlische leger op 18 augustus in Eilat aan de grens met Egypte vijf Egyptische politieagenten doodde. Met de Arabische Lente had Israël al de vrees uitgesproken dat een einde zou komen aan die relatie. Wat critici van Israël deed opmerken dat een democratiseringsgolf blijkbaar een gevaar is voor het land dat zich ‘de enige democratie in het Midden-Oosten noemt.’

Die andere voormalige bondgenoot in de regio, Turkije, heeft ondertussen ook alle militaire en diplomatieke banden opgeblazen. Turkije en Israël zitten in een escalerend conflict, dat begon vorig jaar toen er negen Turkse doden vielen bij een Israëlische raid op een hulpkonvooi richting Gaza. Dat de Israëlische premier Netanyahu persoonlijk excuses van Israël tegenhield, was de druppel die de emmer deed overlopen voor de Turken. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content