Egypte bestempelt Hamas als terroristische organisatie

28/02/15 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:14

In Egypte zijn de Palestijnse militanten van Hamas geklasseerd als terroristische organisatie. De beweging wordt ervan beschuldigd een jihadistische rebellie op de Sinaï te steunen.

Egypte bestempelt Hamas als terroristische organisatie

Een Palestijnse jongen in militaire plunje is op weg naar een afstudeerceremonie voor jongeren die een trainingskamp van Hamas vervolledigden. © Reuters

Een Egyptische rechtbank heeft de Palestijnse beweging Hamas aangeduid als een terroristische organisatie. Dat berichtte de staatskrant Al-Ahram.

Verzuurde relatie

Het verdict van de rechtbank in Caïro van Dringende Zaken verzuurt verder de betrekkingen tussen Caïro en Hamas. De beweging controleert de Palestijnse Gazastrook, aan de grens met het Egyptische deel van het Sinaï-schiereiland.

De Egyptische autoriteiten beschuldigen de groep ervan een jihadistische rebellie op de Sinaï te steunen. Vorige maand bestempelde dezelfde rechtbank nog de militaire vleugel van Hamas, Ezzedeen al-Qassam, als een terreurorganisatie.

'Grote schande'

Hamas-verantwoordelijken ontkenden meermaals zich te moeien in de Egyptische aangelegenheden. De banden tussen Egypte en Hamas, dat uit de Moslimbroederschap is voortgekomen, verslechterden sinds het Egyptische leger in 2013 president Mohammed Morsi, een leider van de Broederschap, van de macht verdreef. Egypte plaatste eerder de Moslimbroederschap al buiten de wet en op de terreurlijst. De beweging hekelde de beslissing van de rechtbank als een "grote schande die de reputatie van Egypte bezoedelt". (Belga/WB)

Onze partners