Eerste zwarte minister Italië slikt racistische kritiek

De nieuwe Italiaanse minister van Integratie incasseerde meteen al een racistische opmerking. Een Lega Nord-Europarlementslid noemde Cécile Kyenge ‘meer geschikt als huishoudster dan als minister’.

De europarlementariër,Mario Borghezio, zei dat op de Italiaanse financiële radiozender Radio 24. Hij verweet Kyenge verder dat zij ’tradities van stammen’ aan Italië wil opleggen en zei dat Afrikanen ‘geen grote genieën’ hebben voortgebracht.

Kyenge, geboren in Zaïre, nu de Democratische Republiek Congo, werd zaterdag gepresenteerd als integratieminister in het nieuwe kabinet onder leiding van premier Enrico Letta. Ze is de eerste zwarte minister in Italië.

‘Hypocriet links’

Europarlementariër Borghezio van de rechtse afscheidingspartij Lega Nord vindt de benoeming van Kyenge ‘het symbool van hypocriet links’.

De nieuwe regering zou in de ogen van Borghezio illegale immigratie willen bevorderen. “Je mag al geen ‘neger’ meer zeggen, gaan we straks illegalen ook met Uwe Excellentie aanspreken?”, riep de omstreden politicus in de radio-uitzending.

Naturalisatiewet

Kyenge zou van plan zijn om de Italiaanse naturalisatiewet aan te passen. Op dit moment krijgt een pasgeboren kind alleen de Italiaanse nationaliteit als een van zijn ouders Italiaans is. Kinderen van immigranten krijgen de nationaliteit van hun ouders, ook als ze in Italië zijn geboren. De nieuwe minister zou de wet willen aanpassen, zodat in Italië geboren baby’s automatisch de Italiaanse nationaliteit krijgen.

Onderzoek

Kyenge woont sinds 1983 in Italië. Ze studeerde medicijnen in Rome. Zij is een van zeven vrouwelijke ministers, en is niet de enige genaturaliseerde Italiaanse van het kabinet.

De nieuwe minister van Gelijke Kansen en Sport, Josefa Idem, is een in West-Duitsland geboren olympische kanoër.

Idem liet meteen een onderzoek openen naar de racistische uitlatingen aan het adres van Cecile Kyenge. Op websites van neofascistische groeperingen wordt Kyenge uitgemaakt voor onder meer ‘Congolese aap’, ‘zoeloe’ Zulu en ‘zwarte anti-Italiaan’. (Elsevier/Anna Vossers/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content