Eerste zwarte doos MH17 met succes uitgelezen in Engeland

23/07/14 om 23:22 - Bijgewerkt om 23:22

De Britse Air Accidents Investigation Branch (AAIB) heeft de eerste zwarte doos, de cockpitvoicerecorder, met succes uitgelezen. De buitenkant van de recorder was beschadigd maar de inhoud intact en goed leesbaar.

Eerste zwarte doos MH17 met succes uitgelezen in Engeland

Oost-Oekraïense separatisten overhandigen de zwarte dozen van MH17 aan Maleisische vertegenwoordigers. © BELGAIMAGE

Dat heeft de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid laten weten. Op de cockpitvoicerecorder staan de gesprekken tussen de bemanningsleden in de cockpit. Op de recorder kan ook het geluid van een eventuele inslag van een raket worden waargenomen.

De andere zwarte doos, de flightdatarecorder, bevat de technische vluchtgegevens. Die zal donderdag worden uitgelezen. De analyse van de gegevens zal nog geruime tijd duren. Zoals verwacht zijn er geen sporen van manipulatie van de gegevens aangetroffen.

Resolutie

Intussen werken Nederland, Oekraïne en Australië in de VN aan een resolutie die een mandaat moet geven voor een VN-politiemissie naar de rampplek. De missie moet ervoor zorgen dat de plek wordt beschermd tegen geweld dat nog altijd woedt in de regio. Zo moet voorkomen worden dat met bewijsmateriaal wordt gesjoemeld. (Belga/TV)

Onze partners