Eerste vrouw schuldig aan genocide

24/06/11 om 14:22 - Bijgewerkt op 12/05/15 om 13:51

Een voormalige Rwandese vrouwelijke minister heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen voor haar aandeel in de genocide en het aanzetten tot verkrachting van Tutsi vrouwen en meisjes.

Eerste vrouw schuldig aan genocide

© Reuters

Het Internationaal Strafhof voor Rwanda heeft vrijdag in Arusha de vroegere Rwandese minister Pauline Nyiramasuhuko (65) tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Ze is de eerste vrouw die door een internationaal rechtscollege schuldig werd bevonden aan volkerenmoord. Ook haar zoon Arsène Shalom Ntahobali kreeg dezelfde straf opgelegd door het Hof.

De gewezen minister van Gezin en haar zoon waren de voornaamste beklaagden in een groep van zes personen, die beschuldigd werden van volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid voor hun rol in de genocide op de Tutsi in Butare (zuiden van Rwanda). Hun advocaten hadden de vrijspraak gepleit.

De volkerenmoord op de Tutsi in Rwanda in 1994 waartoe werd aangespoord door het extremistische Hutu-regime, heeft volgens een schatting van de Verenigde Naties het leven gekost aan ongeveer 800.000 mensen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners