Eerste vluchtelingen bereiken Kroatië via Servië

16/09/15 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:41

Een eerste groep van vluchtelingen, met voornamelijk vrouwen en kinderen, heeft woensdagmorgen de Servische grens met Kroatië bereikt. Sinds de sluiting van de Hongaars-Servische grens in de nacht van maandag op dinsdag, proberen de mensen nu de Europese Unie te bereiken via Kroatië.

Eerste vluchtelingen bereiken Kroatië via Servië

© REUTERS

Dat berichten de Kroatische staatstelevisie en de grootste nieuwssite woensdag. Iets meer dan 300 mensen probeerden Hongarije alsnog te bereiken, maar zij werden allemaal opgepakt. Ze kwamen met taxi's en bussen aan in de grensstad Sid en probeerden omiddellijk na hun aankomst om de grens te voet over te steken.

De Kroatische presidente Kolinda Grabar-Kitarovic heeft volgens berichten aan de regering gevraagd om de nationale veiligheidsraad bijeen te roepen. Volgens haar moet er een "overrompeling" van vluchtelingen verwacht worden. Dat schrijft ze in een brief om haar oproep te verantwoorden, waaruit de krant Jutarni list citeert.

Juridische procedure tegen 367 migranten

De regering verzekerde al de nodige maatregelen te hebben getroffen voor de komst van de vluchtelingen, zonder daarover in detail te treden. Sinds de grens van Hongarije met Servië gesloten is, wordt het illegaal binnendringen van Hongarije zwaar bestraft.

Toch hebben 367 migranten dinsdag het Hongaarse grondgebied bereikt. Zij werden echter allemaal opgepakt en zal er een juridische procedure tegen hen worden opgestart. Door de nieuwe wet kunnen mensen vijf jaar cel krijgen die Hongarije illegaal betreden. (Belga/NSK)

Onze partners