Eerste special forces van VS in Syrië aangekomen

27/11/15 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:48

Een eerste groep Amerikaanse soldaten is in Noord-Syrië aangekomen om er de Koerden en Arabieren te steunen in de strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Eerste special forces van VS in Syrië aangekomen

Volgens lokale media plannen de VS samen met de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) een aanval op al-Raqqa, de hoofdstad van IS. © REUTERS

Dat meldt de anti-Assadsite SOHR, dat opereert vanuit Coventry, en is ook vernomen uit Koerdische bron. Het gaat om de eerste VS-militairen van wie officieel bekend is dat zij voet op Syrische bodem hebben gezet. Het zou om zo'n 50 manschappen gaan.

Volgens plaatselijke media arriveerden de special forces in Syrië via de aan Turkije grenzende steden Kobani en a-Qamishli. Eind oktober had Washington zijn intentie bekendgemaakt om een "beperkt aantal" gewapende speciale eenheden naar het noorden van Syrië te sturen. Daar woedt de strijd vooral tussen Koerden en niet-gematigde rebellen.

Bondgenootschap

De VS steunen een door Amerikaanse bemiddeling gesmeed bondgenootschap van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) en een rist "Arabische eenheden". Aangezien de YPG nauw aanleunt bij de verboden Turkse Koerdische Arbeiderspartij PKK, viel deze coalitie niet in goede aarde in Ankara.

Media meldden dat dit bondgenootschap een aanval plant op al-Raqqa, de hoofdstad van IS. De speciale VS-eenheden moeten die aanval planifiëren. Ook IS-stad Jarabloes zou een objectief zijn. (Belga/MVM)

Onze partners