Eerste poging Griekse formatie al mislukt

07/05/12 om 17:11 - Bijgewerkt om 17:11

Conservatieve Antonis Samaras houdt formatieopdracht na enkele uren voor bekeken.

Eerste poging Griekse formatie al mislukt

© Reuters

Samaras' partij Nieuwe Democratie is sinds de verkiezingen van zondag de grootste partij van het land, met 108 zetels van de 300 zetels in het parlement. President Karolos Papoulias was het grondwettelijk verplicht hem een formatieopdracht te geven.

Waarschijnlijk belast Papoulias dinsdag de leider van de op één na sterkste partij, Alexis Tsipras van Radicaal Links, met het formatiewerk.

Verdeeld

Samaras moest in de vooropgestelde termijn - drie dagen - een regering op de been proberen te brengen, een aartsmoeilijke opdracht.

In totaal hebben zeven partijen de kiesdrempel van 3 procent gehaald. Volgens Griekse media wilde de rechts-nationalistische Panos Kammenos (33 zetels) niet met Samaras aan tafel zitten. Ook met de communisten van de KKE (26 zetels) stond geen afspraak gepland. Principieel weigert Samaras over een coalitie te praten met de neonazistische Gouden Dageraad (21 zetels); de voorzitters van de drie overige partijen zag hij in de loop van maandagmiddag.

Syriza of Pasok?

Normaal gezien komen nu de leiders van de tweede en derde grootste partijen, respectievelijk Tsipras van het linkse Syriza (52 zetels) en Evangelos Venizelos van Pasok (41 zetels) aan de beurt. Als ook zij falen, volgt wellicht een nieuwe stembusgang.

Ontslagnemend eerste minister Lukas Papademos riep maandag op tot "stabiliteit", de volgens hem enige manier om "de inspanningen te doen" om Griekenland uit de crisis te halen. (Belga/KVDA)

Onze partners