Eerste officieel staatsbezoek van Kim Jong-un aan Rusland?

22/01/15 om 12:21 - Bijgewerkt om 13:59

Kim Jong-un woont in mei mogelijk de herdenkingsplechtigheden voor WO II bij in Moskou. Het zou het eerste officiële staatsbezoek van de Noord-Koreaanse leider zijn sinds zijn aantreden drie jaar geleden.

Eerste officieel staatsbezoek van Kim Jong-un aan Rusland?

Kim Jong-un op bezoek in een schoenenfabriek. © Reuters

'Noord-Korea heeft een positief antwoord gegeven op de Russische uitnodiging voor de viering van de 70e verjaardag van de overwinning van Rusland op Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog', zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov aan het Russische nieuwsdienst Itar-Tass.

Ook de Chinese president Xi Jinping en zowat 20 andere wereldleiders worden verwacht de plechtigheid bij te wonen. Of ook de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun Hye, die ook uitgenodigd is, aanwezig zal zijn is niet bekend. Volgens berichten zou ze daarover nog geen beslissing genomen hebben.

Toenadering

In zijn nieuwjaarstoespraak zei Kim Jong-un dat hij gesprekken 'op hoog niveau' wilde aangaan met zijn Zuid-Koreaanse collega, die van haar kant ook bereid is om Kim Jong-un te ontmoeten, zonder voorafgaande voorwaarden.

De recentste topontmoetingen tussen Noord- en Zuid-Korea dateren van 2000 en 2007, onder de presidenten Kim Dae-Jung en Roh Moo-Hyun. Zij spraken allebei met Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un, die in december 2011 overleed. Het laatste overlegmoment (op lager niveau) tussen de twee Korea's vond in februari plaats.

Noord- en Zuid-Korea zijn in theorie nog in oorlog met elkaar. Het conflict van 1950-53 werd immers beëindigd met een wapenstilstand, en niet met een vredesovereenkomst.

Lees meer over:

Onze partners