'Eerste militair topoverleg tussen Korea's in zeven jaar'

15/10/14 om 08:37 - Bijgewerkt om 08:36

Voor het eerst in zeven jaar zijn hooggeplaatste militairen van Zuid- en Noord-Korea rond de tafel gaan zitten, wellicht om te praten over het verminderen van de spanningen tussen beide aartsrivalen.

'Eerste militair topoverleg tussen Korea's in zeven jaar'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un © Reuters

Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op basis van parlementaire bronnen, die niet bij naam genoemd willen worden. 'Omdat Pyongyang het overleg niet bekend wil maken, geeft ook Seoel geen officiële commentaar', luidt het.

Volgens de bronnen van Yonhap startte het topoverleg woensdag om 10 uur plaatselijke tijd (2 uur Belgische tijd) in het dorp Panmumjeon in de gedemilitariseerde zone tussen de beide Korea's. Daar werd in 1953 de wapenstilstand ondertekend.

Spanningen

Welk land het initiatief nam, wie aan het overleg deelneemt en welke thema's er op tafel liggen, is niet bekend. Volgens een van de bronnen van Yonhap wordt er onder andere gesproken over het verminderen van de spanningen langs de grens tussen beide aartsrivalen.

De voorbije weken kwam het meermaals tot schermutselingen langs zowel de lands- als de zeegrens tussen Noord- en Zuid-Korea.

Kim Jong-un

Dinsdag raakte reeds bekend dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un voor het eerst in veertig dagen weer in het openbaar was verschenen.

Nadat hij afwezig was gebleven op de verjaardag van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij werd er duchtig gespeculeerd over zijn gezondheid en politieke toekomst.

Lees meer over:

Onze partners