Eerste met ebola besmette persoon buiten Afrika is aan de beterhand

12/10/14 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

Teresa Romero, de Spaanse verpleegster die als eerste persoon buiten Afrika besmet raakte met ebola, is aan de beterhand. Ze kreeg een experimenteel middel toegediend. Intussen worden in Groot-Brittannië tests gedaan door een ebola-uitbraak te simuleren in heel het land.

Eerste met ebola besmette persoon buiten Afrika is aan de beterhand

© Belga

'Teresa Romero is er beter aan toe. Ze is bij bewustzijn en praat af en toe, als ze goedgezind is', aldus een ziekenhuisbron die anoniem wilde blijven. 'Haar toestand verbetert, maar is nog steeds ernstig.'

Jose-Ramon Romero, de broer van de 44-jarige Teresa, bevestigde dat zijn zus aan de beterhand is. 'Ze heeft geen koorts meer', vertelde hij op de commerciële tv-omroep La Sextra. 'Hoewel ze ernstig ziek blijft, lijkt het erop dat er vooruitgang is. Het is nog steeds ernstig, maar stabiel. Dat geeft hoop.'

Zmapp

De Madrileense kreeg vrijdagavond een dosis van het experimentele geneesmiddel Zmapp toegediend. Er bestaat geen behandeling tegen ebola, maar Zmapp - ontwikkeld door een bedrijf in Californië - is een van de experimentele geneesmiddelen waarmee de strijd wordt aangebonden tegen ebola.

Teresa Romero is tot nu toe de enige waarvan bevestigd is dat ze besmet is met ebola in Spanje. Ze was de eerste die het virus opliep buiten het Afrikaanse continent, vermoedelijk nadat ze een missionaris had verzorgd die eind september overleed in Madrid.

De epidemie, die eind vorig jaar in Guinée uitbrak, had op 8 oktober al 4.033 doden gemaakt. Dat blijkt uit de recentste balans van de Wereldgezondheidsorganisatie. In totaal zijn er 8.399 personen met ebola besmet in zeven landen.

Groot-Brittannië simuleert ebola-uitbraak in heel het land

In Groot-Brittannië werd zaterdag in heel het land een uitbraak van ebola gesimuleerd. Op die manier moet getest worden of het gezondheidssysteem een dergelijke situatie meester kan worden.

'Het is van doorslaggevend belang dat we onze antwoorden op een mogelijke uitbraak in een zo realistisch mogelijke situatie testen', zei een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid zaterdag in Londen.

Aan de oefening nemen naast artsen, hulpverleners en ziekenhuispersoneel ook acteurs deel, die de zieken vertolken. Ook politici spelen een rol in de acht uur durende operatie. Zo zal Gezondheidsminister Jeremy Hunt een gesimuleerde zitting van het Brits veiligheidskabinet leiden.

Premier David Cameron had opdracht gegeven voor de oefening. De regeringsleider was onder druk geraakt, omdat de beslissing om op de luchthavens Gatwick en Heathrow en aan de Eurostar-treinterminal in Londen ebola-bevragingen in te voeren, op nogal wat verzet was gestuit. De luchthavens zegden dat ze geen enkele instructie hadden gekregen. Gezondheidsdeskundigden noemden de controles "compleet tijdverlies". (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners