'Eerste lading Russische raketten aangekomen in Syrië'

30/05/13 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

De eerste lading luchtafweerraketten vanuit Rusland naar Syrië, is aangekomen.

Dat verkondigde president Bashar al-Assad in een interview met Al-Manar TV, een televisiezender die banden heeft met de Libanese beweging Hezbollah.

De beslissing van Rusland om raketten te sturen, komt als reactie op het omstreden besluit van de Europese Unie om het wapenembargo niet te verlengen. De Britten en de Fransen willen de mogelijkheid hebben om de Syrische rebellen te bewapenen in hun strijd tegen het regime van Assad.

Spanning met Israël loopt op

Rusland is daar fel tegen gekant en wil met het leveren van de raketten 'heethoofden' ervan weerhouden zich met de burgeroorlog te bemoeien. De kans bestaat dat hierdoor ook de spanningen tussen Israël en Syrië verder oplopen. Israël ligt namelijk binnen het bereik van de raketten en heeft al gedreigd om te reageren indien er raketten worden geleverd aan Damascus.

Een Israëlische functionaris laat weten dat Israël het bericht over de levering nakijkt.

'Raketten dwarsbomen vredesconferentie'

Rusland ziet de langeafstandsprojectielen als een 'stabilisatiefactor' die iedere mogelijke buitenlandse interventie in het conflict moeten ontraden. Maar analisten vrezen dat het leveren van de raketten de aangekondigde vredesconferentie zou kunnen dwarsbomen.

In Genève zouden op 10 juni zowel afgevaardigden van de Syrische regering als de oppositie aanwezig zijn. Die poging lijkt echter op voorhand al weinig kans te hebben, omdat de oppositie alleen wil praten als Assad belooft op te stappen. (AVE)

Onze partners