Eerste geval van zikavirus in Denemarken

27/01/16 om 08:53 - Bijgewerkt om 10:10

In Denemarken is voor het eerst het zikavirus vastgesteld bij een patiënt.

Eerste geval van zikavirus in Denemarken

Zika © Reuters

Voor het eerst is het zikavirus vastgesteld bij een patiënt in Denemarken. De Deen liep het virus op tijdens een reis naar Zuid- en Latijns-Amerika en klaagde daarna onder andere over koorts, hoofdpijn en spierpijn, zo heeft het universiteitsziekenhuis in Aarhus meegedeeld. Onderzoek heeft de besmetting bevestigd. De toestand van de patiënt zou niet zorgwekkend zijn.

Eerder werden ook elders in Europa al verschillende gevallen van besmetting vastgesteld. In Groot-Brittannië gaat het om drie personen, en Nederland kondigde recentelijk nog aan dat tien personen het virus opliepen. In België werd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) tot hiertoe één geval van zikavirus bij een Belgische reiziger vastgesteld.

Het virus wordt op de mens overgedragen door een steek van de tijgermug. De symptomen lijken op die van dengue en chikungunya, die ook voorkomen in de gebieden waar het zikavirus aanwezig is. Het virus is erg gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Wanneer een zwangere vrouw het virus oploopt, zou dat onder andere kunnen leiden tot microcefalie (te kleine schedel) bij zuigelingen. (Belga)

Lees ook: 'Ontwikkeling vaccin tegen zika kan tot vijf jaar duren'

Lees meer over:

Onze partners