Eerste gesprekken tussen twee rivaliserende Libische regeringen

Strijders van de islamistische militie 'Dageraad van Libië' vuren een kanon af op militanten van Islamitische Staat (IS) bij Sirte. © Reuters

De twee Libische overheden (in Tripoli en Tobroek) die allebei strijden voor de macht, zijn voor het eerst onderhandelingen gestart.

In Marokko hebben vertegenwoordigers van de twee rivaliserende Libische regeringen voor het eerst gesprekken met elkaar gevoerd. Dit zou volgens de onderhandelaars een belangrijke stap zijn in de vorming van een eenheidsregering, meldt persbureau ANP.

Sinds de val van Moammar Kadhafi heerst er chaos in Libië. Twee rivaliserende overheden strijden om de controle over het land. De internationaal erkende regering is gevestigd in Tobroek en bestaat voornamelijk uit liberalen en voormalige leden van het Kadhafi-regime. De andere verwierf onder leiding van Fajr Libya de controle over de hoofdstad Tripoli waar vooral moslimbroeders en gewapende milities de plak zwaaien.

Ethiopische christenen

In het Westen groeit intussen de angst dat deze tweespalt samen met de opkomende populariteit van extreme groeperingen en de sterke positie van mensensmokkelaars het land nog verder zal destabiliseren. Daarom besloten de Verenigde Naties (VN) gesprekken op te starten met als doel het vormen van een nationale regering.

Al gaat intussen het geweld in het Noord-Afrikaanse land verder. Zondag zouden volgens een woordvoerder van het leger 16 militairen omgekomen zijn tijdens gevechten met aan al-Qaeda gerelateerde groepen.

Voorts zijn aanhangers van andere godsdiensten erg kwetsbaar in de gebieden waar Islamtische Staat (IS) sterk staat. Enkele maanden geleden nogstuurde IS een gruwelijke video de wereld in waarin de organisatie toont hoe ze een dertigtal Ethiopische christenen executeert.

Maritieme missie

En hoewel Libië – op zijn zachtst uitgedrukt- niet erg humaan omgaat met zijn vluchtelingen, wagen steeds meer Afrikanen hun kans om via Libië Europa te bereiken. In 2015 zou het gaan om een stijging van 277 procent tegenover 2014.

Europa werkt intussen aan een missie die de smokkelnetwerken in kaart moet brengen en waarmee, de boten en andere tegoeden van de mensensmokkelaars in beslag genomen en eventueel vernietigd kunnen worden. De door de internationale gemeenschap erkende Libische regering liet eerder al weten dat ze weigert haar toestemming te geven voor deze maritieme missie. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content