Eerste ebola-besmetting in Europa

06/10/14 om 19:09 - Bijgewerkt om 21:16

Een verpleegster is in een ziekenhuis in Madrid besmet met het ebola-virus. Het is de eerste besmetting van de ziekte binnen Europa.

Eerste ebola-besmetting in Europa

© Reuters

Een verpleegster in een Madrileens ziekenhuis, die een ebolapatiënte heef verzorgd, is met het virus besmet. 'We hebben twee tests uitgevoerd en beide tests gaven een positieve diagnose', heeft het ziekenhuis laten weten.

Crisiscel

Het is het eerste geval van een besmetting met ebola binnen Spanje -en ook in Europa. De Spaanse gezondheidszorg richtte onmiddellijk een crisiscel op. De epidemie in West-Afrika was eind vorig jaar begonnen, intussen zijn al ruim 3.000 doden geteld.

De verpleegster had de Spaanse geestelijke Manuel García Viejo verzorgd, die in Sierra Leona met ebola was besmet geraakt en met een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht naar zijn geboorteland werd overgebracht. De 69-jarige patiënt overleed op 25 september in Madrid. Eerder was al een andere Spaanse missionaris in Madrid aan ebola gestorven. Hij raakte in Liberia besmet en werd toen eveneens overgebracht naar eigen land.

'40% kans dat ebola eind oktober België bereikt

Volgens wetenschappers van de Northeastern University in Boston is er zo'n 40% kans dat de ziekte tegen eind oktober in België opduikt. De onderzoekers hielden voor hun modellen rekening met vliegroutes en verspreidingspatronen. Voor Frankrijk en Groot-Brittannië bedraagt het risico 75%. Volgens de onderzoekers kan het risico wel ingeperkt worden door het vliegverkeer met de getroffen gebieden in Afrika te verminderen. (Belga / JH)

Lees meer over:

Onze partners