Eerste doden bij confrontaties in de Krim

18/03/14 om 22:52 - Bijgewerkt op 19/03/14 om 01:14

Na de annexatie door Rusland vallen er nu ook doden in de Krim. Een Oekraïense soldaat kwam om toen zijn basis bestromd werd door gemaskerde mannen. Elders doodde een sluipschutter nog een Oekraïense militair en een pro-Russische militant.

Eerste doden bij confrontaties in de Krim

Oekraïense troepen bewaken de grens met de Krim. © REUTERS

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne. bestormden gewapende, gemaskerde mannen een Oekraïense legerpost in Simferopol, de hoofdstad van de Krim. Bij de aanval werd een onderofficier doodgeschoten. Een kapitein is gewond naar het ziekenhuis gebracht. De militairen zouden ook van hun wapens, papieren en geld zijn beroofd en gevangen zijn gehouden. Verslaggevers van CNN die dinsdag bij de basis aanwezig waren, zeiden dat er van een gijzeling geen sprake was. Wel zagen ze een ambulance het terrein op rijden.

Oorlogsdaad

Volgens Kiev waren de aanvallers om Russische elitetroepen, maar het Kremlin ontkent dat. De onverkozen premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, noemde de aanval dinsdag een 'oorlogsdaad'.

Jatsenjoek vreest dat het conflict zich langzaam ontpopt tot een militair treffen. De Russische troepen zijn daar de schuldigen van in de ogen van de Oekraïeners.

Sluipschutter

Ook al in Simferopol zijn volgens politie-informatie een Oekraïense militair en een lid van de pro-Russische zogenaamde zelfverdedigingsstrijdkrachten doodgeschoten. Een sluipschutter vuurde vanuit een verlaten gebouw bij een Oekraïense militaire basis in verschillende richtingen. Er zouden ook andere soldaten gewond zijn.

Het incident herinnert aan de massaprotesten in Kiev, toen zowel demonstranten als politiemensen vanuit verdekte posities aangevallen werden. "Het is mogelijk een geplande provocatie, om de toestand te destabiliseren op de dag van de ondertekening van het Krim-verdrag", luidt het op de website van de Krim-politie.

Annexatie

De Russische president Vladimir Poetin stemde dinsdag per decreet voor annexatie van de Krim. In de ogen van veel Russen wordt daarmee gebied dat eigenlijk altijd bij Rusland hoorde, eindelijk weer ingenomen.

Op Syrië en Noord-Korea na, veroordelen alle landen de overhaaste annexatie van de Krim door Rusland. De G8 schorste Rusland als lid. De overige zeven landen zullen volgende week tijdens de nucleaire veiligheidstop in Den Haag over de situatie spreken. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Onze partners