Eerste deel controversiële mails Hillary Clinton gepubliceerd

Hillary Clinton tijdens haar persconferentie © REUTERS

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is begonnen met het vrijgeven van tienduizenden mails van ex-buitenlandminister Hillary Clinton. Die zouden meer informatie moeten bieden over de aanslag op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een eerste deel van de tienduizenden mails openbaar gemaakt die ex-minister en presidentskandidate Hillary Clinton via haar persoonlijke e-mailadres verstuurde. Deze zullen mogelijk meer informatie verschaffen over de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, Libië in september 2012, waarbij vier Amerikanen omkwamen.

‘Ik wil dat mensen alles zien’

Vrijdag worden 296 e-mails publiek gemaakt. Een rechter legde het ministerie deze week op om de berichten meteen geleidelijk aan vrij te geven, en niet allemaal in een keer, zoals was voorzien voor januari 2016. Clinton zelf vroeg ook om zo snel mogelijk over te gaan tot de publicatie. Ze verklaarde dan ook dat ze “tevreden” is dat de berichten worden gepubliceerd. “Dit is iets dat ik al lang vraag, ik wil dat de mensen alles zien”, zegt ze.

Het gaat om berichten die dateren van 1 januari 2011 tot 31 december 2012, en die gaan over de veiligheid en de aanslagen tegen het consulaat en de diplomatieke aanwezigheid van de Verenigde Staten in Libië.

De berichten bestaan vooral uit memo’s die Clintons vriend, de zakenman Sidney Blumenthal, overmaakte aan de minister. Zo stuurde hij de dag na de aanslag een memo dat “manifestanten” waren binnengedrongen in het consultaat, en dat ze woedend waren over een video die in de VS gemaakt was en die ze beledigend vonden voor de islam. Een dag later veranderde de man zijn verhaal, en beschuldigde hij de Libische islamistische groep Ansar Asharia, gelinkt aan al-Qaeda.

‘Verandert feiten niet’

De verschillende versies van de feiten en de aarzelingen door de Amerikaanse administratie, zorgden in september 2012 voor een polemiek rond de vraag of het Witte Huis meer wist over de aanslag dan het beweerde of probeerde informatie over de aanslag in de doofpot te steken. “De e-mails die we vandaag vrijgeven veranderen de essentiële feiten niet in verband met wat we al weten over de omstandigheden voor, tijdens en na de aanvallen”, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan BBC.

De mails van Clinton, die stammen uit de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was (januari 2009 tot februari 2013), zorgen al weken voor polemiek in Washington. Ze werden namelijk verstuurd met Clintons persoonlijke mailadres, in plaats van met het e-mailadres van de federale regering. In totaal zou het gaan om 30.000 e-mails, of 55.000 bladzijden. Die worden momenteel door Buitenlandse Zaken gecontroleerd, om ze vervolgens vrij te geven, in de loop van de komende weken. De berichten werden eerder al overgemaakt aan een onderzoekscommissie van het Congres.

Geklasseerd

Welke e-mails uiteindelijk openbaar gemaakt zullen worden en welke berichten (deels) door de FBI geklasseerd zullen worden, is nu nog niet bekend. “Het is niet ongewoon dat materiaal pas later geklasseerd wordt, gebaseerd op de huidige situatie”, antwoordde woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest op de vraag hoe het komt dat sommige e-mails alsnog als geheim geklasseerd kunnen worden. In de eerste 300 mails die vrijdag werden gepubliceerd, kregen minder dan twee zinnen de status geklasseerd, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.(Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content