Eerste burgers geëvacueerd uit Aleppo

© AFP

In de fel bevochten noordelijke Syrische stad Aleppo zijn vanuit de door het regeringsgecontroleerde deel ziekewagens de enclave binnengereden waar de rebellen de plak zwaaien, met de bedoeling gewonden te evacueren.

Update: toevoeging van het nieuws dat de eerste gewonden geëvacueerd zijn (15/12/2016)

Uit de fel bevochten noordelijke Syrische stad Aleppo zijn donderdag de eerste gewonden en burgers geëvacueerd. Eerder donderdag meldde de regeringsgezinde zender al-Mayadeen al dat een eerste konvooi van dertien ziekenwagens en twintig groene bussen de door de rebellen gecontroleerde enclave in het oosten van Aleppo heeft kunnen verlaten.

Volgens het Rode Kruis vervoert het konvooi zowel gewonden als burgers. Het zeer traag vorderend konvooi begeeft zich naar het westen van de provincie Aleppo en Idlib, waar de rebellen het voor het zeggen hebben. Volgens het Russische leger krijgt het konvooi begeleiding van Russische militairen en vertegenwoordigers van het Internationaal Comité van het Rode Kruis. Een journalist van het Franse persbureau AFP zegt dat ook de Rode Halve Maan de voertuigen begeleidt.

Voor de operatie is een humanitaire corridor van 21 kilometer lang gecreëerd. Zes kilometer loopt door zones die onder controle van het regeringsleger staan en vijftien kiometer in zones ‘in handen van de illegale gewapende groepen’, zei generaal Valeri Gerasimov, stafchef van het Russische leger.

Volgens het Syrische en regeringsgezinde parlementslid Feras Shehabi worden eerst gewonden en zieken ontzet. Daarna volgen ‘actvisten’ en journalisten, daarna de ’terroristen’. Hij voegde eraan toe dat het merendeel van de ’terroristen’ (het woord dat het regime voor de rebellen gebruikt) naar de provincie Idlib wordt gebracht en waar de opstandelingen de baas zijn. Shebabi waarschuwde dat zij daar niet zullen blijven en dat ‘Europa hun definitieve bestemming’ is.

Eerder op de dag was de evacuatie een tweede keer opgeschort na een schending van het wankele staakt-het-vuren. Regimegetrouwe milities hebben immers een team van de organisatie beschoten. Daarbij zijn enkele gewonden gevallen, terwijl de Arabische nieuwszender al-Jazeera van minstens één dodelijk slachtoffer gewaagt.

Volgens de BBC hebben de eerste ziekenwagens met gewonden rechtsomkeer gemaakt. Het Duitse persbureau DPA meldde op gezag van een woordvoerder van de opstandelingen dat er nog steeds onderhandelingen zijn om de deal rond de evacuaties te kunnen laten doorgaan.

De Syrische staastelevisie riep om dat de voorbereidingen voor het onzetten van burgers en strijders uit het oosten van Aleppo rond zijn. Het was de eerste formele communicatie van het regime dat de deal doorgaat.

Russische president Poetin beval evacuatie van strijders uit Aleppo

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn leger bevel gegeven om voorbereidingen te treffen voor het evacueren van strijders en hun gezinnen uit het oostelijke deel van de zwaar bevochten noordelijke Syrische stad Aleppo.

De evacuatie moet gebeuren met twintig bussen en tien ziekenwagens, via een speciale corridor in de richting van Idlib. Het Russische leger zegt dat het samen met het Syrische leger daarvoor voorbereidingen treft en dat de Syrische autoriteiten de veiligheid van de strijders en hun gezinnen garanderen. Het Internationaal Comité van het Rode Kruis zal deelnemen aan de operatie die door drones in de gaten zal worden gehouden, zegt het Russisch leger ook.

De hulporganisatie Withelmen meldt volgens de Britse openbare omroep BBC dat een vrijwilliger van de organisatie door een sluipschutter van het regime beschoten en gewond is geraakt tijdens de voorbereidingen voor de evacuaties. Op gezag van bronnen bij de rebellen meldde de Britse zender ITV dat de eerste ziekenwagens die uit het oosten van Aleppo kwamen door regimegetrouwe strijdkrachten zijn beschoten.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content