Eerste betoging tegen Griekse regering ontaardt in zware rellen (video)

27/02/15 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:04

In de Griekse hoofdstad Athene zijn honderden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de nieuwe regering van premier Alexis Tsipras, die volgens extreemlinks zijn verkiezingsbeloftes niet waarmaakt. De aanvankelijk vreedzaam verlopen betoging mondde uit in zware rellen.

Eerste betoging tegen Griekse regering ontaardt in zware rellen (video)

© Belga Image

Tientallen relschoppers gooiden molotovcocktails en stenen naar de politie, staken auto's in brand en sloegen vitrines in.

Eerste actie

De rellen braken uit na een vreedzaam verlopen demonstratie van extreemlinkse manifestanten tegen de door de nieuwe Griekse regering ondertekende verlenging van het besparingsprogramma.

Het was de eerste demonstratie van zogenaamde Autonomen na de verkiezingsoverwinning van de linkse partij Syriza onder de Griekse regeringsleider Alexis Tsipras.

Verwijt

Griekenland was het dinsdag eens geworden, na een wekenlange strijd met de europartners, over een verlenging van het hulpprogramma dat eind februari afloopt. Om bijkomende miljarden steun te krijgen, moet Athene echter nog andere tests ondergaan.

Premier Tsipras verdedigt het akkoord, maar krijgt het verwijt dat hij terugkomt op zijn verkiezingsbeloftes. Syriza won de verkiezingen dankzij de belofte dat de partij het besparingsprogramma zou aanvechten. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners