Eerste Amerikaanse Patriot-afweerraketten in Turkije

© Reuters
Simon Demeulemeester

In Turkije zijn de eerste Patriot-raketten van de Navo aangekomen. De afweerraketten zijn bedoeld om het land te beschermen tegen eventuele aanvallen uit Syrië.

In Turkije zijn de eerste Patriot-raketten van de Navo aangekomen. Dat zegt het Amerikaans leger. De afweerraketten zijn bedoeld om het land te beschermen tegen eventuele aanvallen uit Syrië.

“De militairen en het materiaal van de VS zijn aangekomen op de luchtmachtbasis van Incirlik (Turkije) om de ontplooiing te verzekeren van de Patriot-raketten van de Navo”, luidt het in een mededeling van het leger. Het luchtafweersysteem zal evenwel niet onmiddellijk operationeel zijn.

“Ongeveer 400 bijkomende Amerikaanse soldaten en stukken materiaal zullen de komende dagen per vliegtuig naar Turkije verzonden worden”, wordt voorts meegedeeld. “De rest van de uitrusting zal over zee vervoerd worden en zal later deze maand aankomen.”

Naast de VS zijn ook Duitsland en Nederland betrokken in deze Navo-missie, die volgens de verdragsorganisatie enkel dient om Navo-lidstaat Turkije te bescherming. De drie landen hebben ermee ingestemd om elk 400 soldaten en twee eenheden Patriots te sturen. De Patriot-rakettten zijn in staat om ballistische raketten, kruisraketten en vliegtuigen tijdens hun vlucht te vernietigen, zo stelt fabrikant Lockheed Martin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content