Eerste Amerikaanse luchtaanvallen op Syrische IS-doelwitten vanuit Turkije

13/08/15 om 09:33 - Bijgewerkt om 09:33

De VS is gestart met luchtaanvallen op IS in Syrië vanop een Turkse legerbasis.

Eerste Amerikaanse luchtaanvallen op Syrische IS-doelwitten vanuit Turkije

Oorlog Syrië © Reuters

De Verenigde Staten hebben voor het eerst luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten van de Islamitische Staat (IS) in Syrië vanop een Turkse legerbasis. Dat heeft het Pentagon aangekondigd.

De coalitie tegen IS geleid door de VS had de basis van Incirlik enkel nog maar gebruikt om drones naar Syrië te sturen. 'Vandaag zijn de missies met piloten tegen IS begonnen vanop de basis van Incirlik, in Turkije. Er werden aanvallen uitgevoerd', aldus Elissa Smith, woordvoerster van het Pentagon, die toevoegt dat de missies het gevolg zijn van het groen licht dat Ankara in juli aan de Amerikanen gaf om de basis in het zuiden van het land te gebruiken in hun strijd tegen IS. Een andere woordvoerder zegt dat de aanvallen wel degelijk gericht waren tegen IS-strijders in Syrië.

Succes

Turkije weigerde tot voor kort deel te nemen aan de operaties tegen IS van de internationale coalitie. Na de aanslag van 20 juli in Suruç, in het zuiden van het land, waarbij 32 doden vielen en die werd opgeëist door IS, veranderde Turkije echter van opvatting.

Stafchef van het Amerikaanse leger Ray Odierno, die bijna op pensioen gaat na 39 jaar dienst in het leger, zei in Washington nog dat de operaties tegen IS een succes zijn, omdat veel IS-leiders werden gedood. Dat heeft de groepering volgens hem verzwakt en sinds de start van de bombardementen van de coalitie in Syrië en Irak heeft IS geen vooruitgang meer geboekt.

Odierno zei aan de krant van het leger Stars and Stripes bovendien dat de VS moet overwegen om militairen naar Irak te sturen om daar het leger te helpen in hun strijd tegen IS. De Amerikanen zouden dan niet meevechten, maar wel gelden als directe adviseurs als de Iraakse soldaten vechten tegen IS-strijders. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners