Eerste 50 Arabische waarnemers in Damascus aangekomen

27/12/11 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:00

Een eerste delegatie met vijftig Arabische waarnemers is in Syrië aangekomen. Zij moeten toezien op het vertrek van het Syrische leger uit de steden en de vrijlating van politieke gevangenen.

Dat heeft de private tv-zender Dounia, die dicht bij de machthebbers staat, bericht. Tegen het einde van de maand zullen in totaal 150 waarnemers van de Arabische Liga in het land zijn om de toestand op het terrein te overzien.

De Soedanese generaal Mohammed Ahmed Moustapha al-Dabi, die aan het hoofd van de missie staat, was zondagavond al in Damascus aangekomen.

De missie is een onderdeel van het plan van de Arabische Liga om de crisis in het land te helpen oplossen. De waarnemers moeten toezien op het vertrek van het Syrische leger uit de steden en de vrijlating van politieke gevangenen.

Laatste offensief: 29 doden

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN worden een aantal waarnemers dinsdag in de stad Homs verwacht. In die metropool met 1,6 miljoen inwoners, een bastion van de opstand, leveren regeringstroepen al maanden strijd met tegenstanders van dictator Bashar al-Assad.

Bij een nieuw offensief maandag van regeringstroepen in Homs zijn minstens negentwintig doden gevallen, aldus de Syrische mensenrechtenorganisatie OSDH. (Belga/SD)

Onze partners