Eerste 477 Palestijnen dinsdag vrijgelaten

© Epa

Israël heeft zondag een lijst met de namen van de eerste 477 Palestijnse gevangenen gepubliceerd, die zullen worden vrijgelaten in ruil voor de gegijzelde Israëlische soldaat Gilad Shalit.

Er zitten zo’n 5.000 Palestijnen opgesloten in Israël, dus de lijst is van wezenlijk belang voor de families.

Volgens de Jeruzalem Post zal deze groep volgende dinsdag worden vrijgelaten. Op dat moment zou ook de 25-jarige Shalit worden vrijgelaten, die ruim vijf jaar geleden ontvoerd werd en sindsdien opgesloten zit in Palestijns gebied. De jongen zal worden vrijgelaten aan de grensovergang in Rafah, tussen Egypte en de Gazastrook.

Met de publicatie van de lijst kunnen tegenstanders nog naar het hooggerechtshof trekken om de vrijlating aan te vechten.

1.027 Palestijnen voor Shalit
In totaal ruilt Israël 1.027 Palestijnen voor de gegijzelde soldaat. Bij de eerste groep van 477 gevangenen zitten ook 27 vrouwen.

Onder meer Hussan Badran uit Nabloes zal worden vrijgelaten. Hij werd veroordeeld voor de bomaanslag op een nachtclub in Tel Aviv in 2001, waarbij 21 jongeren omkwamen, en voor de bomaanslag op een restaurant in Haifa in 2002, met 14 doden tot gevolg.

Ook Yehya al-Sinwar uit Khan Younis staat op de lijst. Hij kreeg levenslang voor de ontvoering en moord op de Israëlische soldaat Nachshon Wachsman in 1994.

Nael Barghoutin, met 33 jaar de langst opgesloten Palestijn, zou eveneens worden vrijgelaten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content