‘Eerbetoon Britse parlement aan Thatcher is geldverspilling’

© Reuters
Simon Demeulemeester

Het Britse parlement kwam samen om hulde te brengen aan de overleden oud-premier Margaret Thatcher. Maar het bleef niet enkel bij hulde.

De Britse parlementariërs zijn samengekomen in het parlement om een hulde te brengen aan de overleden oud-premier Margaret Thatcher. De bijeenkomst roept gemengde gevoelens op bij de politici, aangezien Thatcher een controversiële en polariserende figuur was. Sommigen noemen Thatcher harteloos en destructief, terwijl anderen haar loven omdat ze het land gered heeft.

Zo verklaarde John Mann van de Labourpartij dat hij zijn afspraak bij de tandarts niet zal afzeggen voor de zitting, die hij “geldverspilling” noemt. John Healey (Labour) wees er bovendien op dat het parlement sinds de Tweede Wereldoorlog nog maar 25 keer werd teruggeroepen uit vakantie, “vanwege gebeurtenissen als de Suez-crisis, de invasie van Koeweit of de aanval op de Twin Towers”. De laatste keer was in de zomer van 2011. Toen zijn in veel Engelse steden zware rellen uitgebroken.

Ed Milliband, de leider van Labour, had nochtans opgeroepen om naar de zitting te komen. Milliband verklaarde hij het met de meeste beslissingen van Thatcher oneens was. Hij had het bijvoorbeeld over haar controversiële politiek ten opzichte van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Thatcher verzette zich virulent tegen de economische sancties tegen het racistische regime en noemde vrijheidstrijder en latere Nobelprijswinnaar voor de Vrede Nelson Mandela een “terrorist”.

Toch was Thatcher volgens Milliband “een uniek figuur die boven anderen uitstak”. Bewijs daarvan, volgens Miliband, is dat het debat over The Iron Lady nog jaren zal doorgaan. Milliband had woorden van lof voor hoe Thatcher omging met haar Alzheimer.

Cameron: ‘Thatcher heeft Groot-Brittannië weer groot gemaakt’

Een ronduit positief geluid viel te horen bij premier, en partijgenoot van Thatcher, David Cameron. De Conservatief verklaarde dat Thatcher “Groot-Brittannië weer groot heeft gemaakt”. Hij zei dat haar uitvaart een passend eerbetoon zou worden. Thatcher, aldus Cameron, had niet enkel invloed op de uitdagingen van haar tijd, die ze bovendien “overwon”, maar was ook de beste parlementariër van haar generatie.

Net voor de zitting legde Lady Thatchers zoon Mark – die in opspraak kwam na (nooit bewezen, aldus Thatcher-biograaf Jon Campbell) geruchten over steekpenningen bij grote wapendeals – een korte verklaring af. Zijn moeder was “gezegend met een lang en zinvol leven” en de familie was overweldigd door de blijken van medeleven. De Britse koningin Elisabeth II werd bedankt omdat ze de begrafenis zal bijwonen. Volgens correspondente Lia Van Beckhoven in Groot-Brittannië is dat geleden van de begrafenis van oorlogspremier Winston Churchill.

‘Er wordt gelachen, er worden herinneringen opgehaald’

Van Beckhoven zei op Radio 1 dat er niet echt een debat gehouden werd. “Het was eerder eer betuigen en herinneringen ophalen. Iedereen deed dat op zijn of haar manier. De verhalen van zij die met haar hebben samengewerkt zijn interessant. Uiteraard hadden de Labour-parlementariërs het daar moeilijk mee. Maar ze vonden ook dat Thatcher bepaalde unieke zaken had, zoals dat ze de eerste vrouwelijke premier was.”

Volgens Van Beckhoven valt het wel mee met de kritiek, en bleef het respectvol. “Veel Labour-kamerleden kwamen niet opdagen, zij hadden hier geen zin in. Er waren wel kritische geluiden, die het hypocriet vinden dat ze opgehemeld wordt.”

Volksfeesten ter ere van Thatchers dood

In schril contrast met de zitting in het parlement staan de volksfeesten die her en der in Groot-Brittannië losbarstten. In het centrum van Glasgow, Schotland, kwamen zo’n 300 mensen samen om de dood van ‘Maggie’ te vieren. Daar klonk dat de dood gevierd werd van een “vrouw met bloed aan haar handen, van de mijnwerkers en de doden op de Falklands.”

Peiling: ‘Thatcher zorgde voor ongelijkheid, toch populairder dan Churchill’

Thatcher was een bij uitstek polariserende politica, maar vooral in het noorden van Groot-Brittannië, waar haar besparingen en neoliberaal beleid de zwaarste gevolgen had, werd ze echt gehaat. Toch zou ze het in een peiling in opdracht van pulpkrant The Sun halen van die andere beroemde Britse premier, Winston Churchill. Van de 1.893 Britten die bevraagd werden, stemden 28 procent op Thatcher. 24 procent vond Churchill een grotere premier.

Volgens de Britten is de belangrijkste verdienste van Thatcher dat ze de eerste vrouwelijke premier was. Op de tweede en derde plaats staan haar overwinningen in de Falklandoorlog en tegenover de vakbonden van de stakende mijnwerkers. Bijna de helft (49 procent) van de Britten meent echter dat Thatcher gezorgd heeft voor meer ongelijkheid in de maatschappij. Volgens 44 procent van de Schotten was ze bovendien een slechte premier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content