'Een schande dat de Verenigde Naties ingrijpen op een Grieks eiland'

23/08/15 om 18:14 - Bijgewerkt om 18:17

De recordinstroom van vluchtelingen in Duitsland is 'de grootste uitdaging van Duitsland sinds de hereniging'. Dat zei de Duitse vice-kanselier Sigmar Gabriel. Hij had ook kritiek op de passiviteit van de andere Europese landen en noemde het 'een schande' dat de VN moeten ingrijpen op een Grieks eiland.

'Een schande dat de Verenigde Naties ingrijpen op een Grieks eiland'

Enkele Syrische vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grens. © REUTERS

De ongekende toestroom van asielzoekers, die dit jaar in Duitsland een recordaantal van 800.000 zal bereiken, 'is een collectieve plicht, de grootste uitdaging sinds de hereniging'. Het verplicht het land 'om meer te doen' en 'om haar beleid over de kwestie sterk te veranderen'. Dat zei de sociaaldemocratische vice-kanselier in een interview op de openbare zender ARD.

'En ik denk ook dat dit de grootste Europese uitdaging is, zelfs meer dan Griekenland en de financiële crisis', vervolgde hij. Gabriel merkt ook op wat voor een 'enorme schande het is dat de meerderheid van de lidstaten zegt: "Dit gaat ons niets aan." '

'Een schande dat VN ingrijpt in Griekenland'

'Europa is een of andere manier in een diepe slaap en blijft in vakantie-modus.' Het is volgens hem 'een schande dat de Verenigde Naties ingrijpen op een Grieks eiland, dat deel uitmaakt van Europa', wanneer ze in plaats daarvan moeten helpen in landen als Libanon of Jordanië, die overweldigd zijn door de komst van Syrische vluchtelingen .

'De grote prestaties van de open grenzen is natuurlijk in gevaar als na verloop van tijd de indruk gewekt wordt dat alleen Zweden, Oostenrijk en Duitsland die grote aantallen vluchtelingen opvangen', zo werpt Gabriel op tegen de 'dramatische gevolgen voor Europa', een bevraging over de open grenzen.

De vice-kanselier en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier had zondagochtend al verklaard dat 'de Europese reactie tot nu toe, niet evenredig is met de eisen die in Europa ten opzichte van zichzelf moet stellen' en riep op tot een eenwording en een versterking van het Europese asielbeleid.

'Ondanks rellen ook een hoge bereidheid om te helpen'

Geconfronteerd met de toegenomen instroom van vluchtelingen, zijn geweld tegen migranten en rellen toegenomen in Duitsland, zoals bijvoorbeeld botsingen tussen rechtse activisten en de politie naast een nieuw opvangcentrum in Heidenau, de buurt van Dresden. Daar kwam dit weekend het al twee opeenvolgende nachten tot rellen.

Sigmar Gabriel zei dat 'de staat moet handelen met strengheid' tegen daden van extreemrechts tegen de vluchtelingen, en dat dit niet mag doen vergeten dat er in Duitsland ook een 'ongeloofelijk hoge bereidheid is om te helpen'. (Belga/NSK)

Lees meer over:

Onze partners