'Eén miljard dollar nodig voor Syrische kinderen'

07/01/14 om 21:02 - Bijgewerkt om 21:02

De kinderrechtenorganisatie Unicef en andere hulporganisaties roepen op tot een wereldwijde mobilisatie om de kinderen in Syrië opnieuw kansen op een stabiele en veilige toekomst te geven.

'Eén miljard dollar nodig voor Syrische kinderen'

Een kind houdt de hand van zijn vader vast in Aleppo. © Reuters

Om de kinderen in Syrië opnieuw kansen op een stabiele en veilige toekomst te geven, is 1 miljard dollar (zo'n 735 miljoen euro) nodig. Dat meent kinderrechtenorganisatie Unicef, samen met hulporganisaties Save The Children, World Vision en andere.

Al bijna drie jaar lang zijn kinderen de meest kwetsbare slachtoffers van het conflict in Syrië. Ze zien familieleden en vrienden sterven, hun scholen worden verwoest en ook de hoop verdwijnt beetje bij beetje. Velen zouden al fysieke en emotionele schade hebben opgelopen.

Gedwongen huwelijken

Daarnaast zijn de Syrische kinderen ook vaak het slachtoffer van kinderarbeid, gedwongen huwelijken of inlijving bij gewapende troepen. Drie miljoen kinderen zijn in eigen land op de vlucht, 1 miljoen verblijft in het buitenland, van wie bijna de helft jonger dan vijf jaar.

De organisaties roepen op om wereldwijd 1 miljard dollar vrij te maken, geld dat gekanaliseerd moet worden naar onderwijs- en beschermingsprogramma's. Zoniet dreigt een verloren generatie te ontstaan, luidt het.

Donorconferentie

De organisaties lanceren hun oproep een week voor in Koeweit een belangrijke donorconferentie voor Syrië plaatsvindt. Er is speciaal een website opgericht www.championthechildrenofsyria.org en via sociale media komt er een campagne met de hashtag îchildrenofsyria.

België spendeerde vorig jaar 8,3 miljoen voor de humanitaire crisis in Syrië, waaronder 1,8 miljoen euro voor de kinderen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners