Eén Kim Jong-un, de rest moet naam veranderen

03/12/14 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

Noord-Korea telt slechts één Kim Jong-un meer en dat is de Grote Leider. Alle anderen zouden een verplichte naamsverandering zijn ondergaan.

Eén Kim Jong-un, de rest moet naam veranderen

Kim Jong-un © Reuters

Kort nadat Kim Jong-un werd aangewezen als de opvolger van zijn vader Kim Jong-il, werd in januari 2011 onder die laatste een voorschrift uitgevaardigd: al wie de naam van de toekomstige leider deelde, zou die moeten veranderen.

'Vrijwillig' naam veranderen

Het interne document werd door het Zuid-Koreaanse KBS TV bemachtigd, schrijft The Guardian. 'Alle partijorganen en openbare veiligheidsdiensten moeten een lijst opmaken van burgers die Kim Jong-un heten [...] en hen opleiden om vrijwillig hun naam te veranderen', luidt het volgens de televisiezender in het document.

Officiële documenten, schooldiploma's, alles moest gewijzigd worden. Geboorteaktes van pasgeboren baby's met de naam van de leider-in-wording werden afgewezen. Iedereen - partij, leger, politie - moest Kim Jong-il, die datzelfde jaar in december overleed, verzekeren dat de richtlijn werd nageleefd.

'Autoriteiten moeten verzekeren dat niemand onnodig klaagt of geruchten verspreidt over dit onderwerp', beval de richtlijn nog.

Unieke Kim-dynastie

Hoewel de authenticiteit van het voorschrift niet kon worden nagegaan en Seoul volgens de krant weigert te reageren over de echtheid ervan, liet een overheidsmedewerker zich ontvallen dat het regime in Pyongyang eerder zulke voorschriften had doorgevoerd.

Burgers met de naam van grootvader Kim Il-sung en diens zoon Kim Jong-il, hadden die destijds ook moeten veranderen. 'Aangezien het Noorden dat beleid aanhield bij de vorige twee leiders, is het goed mogelijk dat die traditie nu werd voortgezet', meent de bron in The Guardian.

Park Jin-hee, die de geïsoleerde staat in 2008 ontvluchtte en voor KBS werkt, kon het document bemachtigen. Hij verzekert de krant dat het voorschrift van 2011 werd doorgevoerd. 'Niemand in Noord-Korea draagt de naam Kim Il-sung of Kim Jong-il en er bestaat geen twijfel over dat hetzelfde geldt voor Kim Jong-un.'

Lees meer over:

Onze partners