Een hele dag geen geweld in New York

29/11/12 om 10:07 - Bijgewerkt om 10:07

Voor het eerst in de geschiedenis werden er 24 uur lang geen gewelddelicten gerapporteerd in New York City.

Een hele dag geen geweld in New York

© REUTERS

Maandag 26 november is er een voor de geschiedenisboeken. Er was namelijk geen enkele rapportering van geweld gedurende 24 uur. Geen enkele moord, schiet- of steekpartij of ander gewelddadig incident. Een unicum. Bovendien is het aantal moorden in de stad goed op weg om het laagste punt sinds 1960 te bereiken. In vergelijking met vorig jaar zijn er namelijk al 23 procent minder moorden gepleegd. 366 in 2012 in vergelijking met 472 moorden op het zelfde moment vorig jaar.

Die goede cijfers zijn te danken aan de agressieve preventietactieken van de New York City Police Department (NYPD), zoals het Stop And Frisk-beleid dat ervoor gezorgd heeft dat tientallen illegale wapens in beslag werden genomen. De keerzijde van de medaille is dat jonge zwarten en latino's vaak zonder reden worden tegengehouden door de politie.

Hoogst ongewoon

Toch is het lage aantal moorden volgens experts hoogst ongewoon voor een Amerikaanse stad van acht miljoen mensen. Zo heeft de stad Chicago, waar 2,7 miljoen mensen wonen, dit jaar al 462 moorden gezien. Philadelphia, met 1,5 miljoen mensen, telde in 2012 301 moorden.

Dat neemt niet weg dat de totale criminaliteit in New York City stijgt met 3 procent. Zo is het aantal diefstallen met 9 procent gestegen, wat volgens de politie vooral te wijten is aan de stijging van diefstallen van smartphones.(TE)

Lees meer over:

Onze partners