Eén dode, zeven gewonden en algehele chaos bij schietpartij op luchthaven Los Angeles

01/11/13 om 22:43 - Bijgewerkt op 02/11/13 om 00:40

Bij een schietpartij op de luchthaven LAX van Los Angeles is een dode gevallen. Een veiligheidsagent bezweek aan zijn verwondingen. Op LAX en de omliggende luchthavens zitten duizenden passagiers vast.

Eén dode, zeven gewonden en algehele chaos bij schietpartij op luchthaven Los Angeles

Een zwaarbewapende politieman patrouilleert na een dodelijke schietpartij op de luchthaven LAX van Los Angeles. © REUTERS

De schutter haalde bij de veiligheidscontrole in de vertrekhal een semiautomatisch geweer boven en opende het vuur op de agenten, zegt de politie. Eén agent van de Transportation Security Administration (TSA), de dienst die de Amerikaanse luchthavens bewaakt werd gedood. Zeven mensen liepen verwondingen op.

De schutter is geïdentificeerd als de 23-jarige Paul Anthony Ciancia uit Los Angeles. Volgens de krant Los Angeles Times zou de schutter zelf voor de bewakingsdienst TSA werken. Dat werd nog niet bevestigd. De Amerikaanse media melden dat Ciancia anti-overheidsliteratuur bij zich had en een brief met de boodschap "Kill TSA".

Ciancia doorbrak de veiligheidszone en werd in een vuurgevecht met veilgheidsagenten gestopt en overmeesterd. Hij zou verschillende keren in de borst getroffen zijn. Hij werd afgevoerd naar een ziekenhuis en staat onder arrest. De politie gaat ervan uit dat de man alleen handelde.

Paniek

Ooggetuigen zeiden op CNN dat vele mensen zich in veiligheid probeerden te brengen of waren weggelopen. Passagiers riepen tegen elkaar en kinderen huilden. Kort na de schoten begon een golf van paniek. Mensen riepen naar elkaar zich te verbergen in de toiletten of achter banken.

Een passagier zei aan de Los Angeles Times dat hij twee schoten gehoord had. Een lid van de bewakingsdienst TSA had een schotwonde in de voet opgelopen. "Het leken wel taferelen uit een film", zei de getuige. Op televisiebeelden waren vele ambulances en politiewagens voor de terminal te zien. Honderden mensen werden uit het gebouw in veiligheid gebracht.

Geen gevaar meer

De burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti, riep passagiers op weg te blijven van de luchthaven. Er bestaat weliswaar geen gevaar meer, maar het luchtverkeer heeft veel vertraging opgelopen. De betrokken terminal zal urenlang gesloten blijven.

Het incident begon volgens de luchthavenautoriteiten rond 9.30 uur 's morgens. De toegangswegen werden afgesloten, waardoor volgens CNN lange files werden gevormd. Met uitzondering van de landingen werd het vliegverkeer tijdelijk stilgelegd.

De passagiers werden nu opgeroepen om zich naar hun luchtvaartmaatschappijen te begeven voor een stand van zaken. Terminal 3 wordt vooral door kleinere Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen bediend. De LAX-luchthaven van Los Angeles is een van de grootste luchthavens van de Verenigde Staten. Ook op andere luchthavens in de regio zijn er vertragingen.

Het is niet de eerste keer dat er geschoten wordt op LAX. Bij een vorige gelegenheid , in 2002, vielen twee slachtoffers. Een schutter van Egyptische origine opende toen het vuur op de balie van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al. De schutter werd ook doodgeschoten. (Belga/TV)

Onze partners