Een dag op de Middellandse Zee: 16 dode vluchtelingen, 2.200 mensen gered

Geredde bootvluchtelingen, in een foto die door het Italiaanse Rode Kruis werd verspreid © REUTERS

Ongeveer 2.200 vluchtelingen zijn maandag gered op de Middellandse Zee ter hoogte van Libië. Zestien mensen overleefden hun overtocht niet.

Dat deelt de Italiaanse kustwacht mee.

Maandag werden 21 vluchtelingenboten gesignaleerd ter hoogte van Libië, terwijl de operatie nog aan de gang was om duizenden geredde vluchtelingen van de afgelopen dagen aan land te brengen.

Aan de hulpoperaties namen onder meer een schip van de EU-operatie tegen mensensmokkel “Sophia” deel, vier vrachtschepen die door de Italiaanse kustwacht werden omgeleid en schepen van ngo’s. In totaal werden zestien personen dood aangetroffen, verspreid over de 21 boten.

3.700 doden

De precieze doodsoorzaak is niet bekend, maar vele vluchtelingen bezwijken aan onderkoeling, uitdroging of uitputting na een vaak weken- tot maandenlange reis.

Volgens de VN stierven dit jaar minstens 3.700 mensen tijdens hun overtocht via de zee. Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei maandag dat dit jaar al meer dan 153.000 vluchtelingen arriveerden aan de Italiaanse kusten. Dat is evenveel als in het volledige jaar 2015, maar nog niet zoveel als het ‘recordaantal’ van 170.000 vluchtelingen in 2014.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content