Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs

30/01/14 om 03:47 - Bijgewerkt om 03:47

Dat NSA-klokkenluider Edward Snowden de Nobelprijs voor de Vrede verdient, wordt al her en der geopperd. Nu hebben twee Noorse politici hem ook daadwerkelijk genomineerd.

Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs

Edward Snowden © BELGAIMAGE

De politici die Snowden op de nominatielijst zetten zijn voormalige milieuminister Baard Vegar Sohljell en parlementslid Snorre Valen, beiden lid van de Noorse socialistische partij. Zij vinden dat Snowden in aanmerking komt omdat hij de grootschalige afluisterpraktijken van de Amerikaanse elektronische geheime dienst NSA onthulde, een internationaal debat op gang bracht en zo "bijdroeg aan een meer stabiele en vredevolle wereldorde."

Ironisch

Dat hij genomineerd is, zegt niet bijzonder veel over Snowdens kansen. Nominaties kunnen voorgedragen worden door Noorse en internationale parlementsleden, ministers, rechters, academici en voormalige winnaars van de prijs. Het vijfkoppige Nobelcomité houdt de nominaties geheim, maar mensen mogen wel zelf bekendmaken wie ze nomineren.

Het is licht ironisch dat Snowden genomineerd is voor dezelfde prijs die VS-president Barack Obama won in 2009. Het Witte Huis herhaalde in een reactie dat Snowden naar de VS hoort terug te keren om terecht te staan.

De voorbije jaren waren er ook al nominaties voor de klokkenluidersorganisatie Wikileaks en voor Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die duizenden geheime militaire en diplomatieke documenten aan Wikileaks doorspeelde. Nadat Snowden afgelopen voorjaar in de openbaarheid trad, kreeg ook hij de steun van Wikileaks.

Man van het jaar

Dat neemt dus niet weg dat velen Snowden een misdadiger en een verrader vinden die de wereldvrede net in gevaar gebracht heeft. Ook Adolf Hitler, Benito Mussolini en Jozef Stalin werden in het verleden genomineerd voor de vredesprijs.

De Nobelprijs voor de Vrede wordt op 10 december uitgereikt in Oslo. Edward Snowden werd in 2013 door Knack verkozen tot Man van het jaar.

Onze partners