Edgar Mitchell overleden - zesde man op de maan

06/02/16 om 02:53 - Bijgewerkt om 02:53

Edgar Mitchell, die als zesde man ooit op de maan wandelde, is gestorven. Dat maakte het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa bekend. Mitchell werd 85 jaar oud.

Edgar Mitchell overleden - zesde man op de maan

Edgar Mitchell poseert bij de vlag © REUTERS

Edgar Mitchell stierf donderdag al, in West Palm Beach in Florida. Dat was net een dag voor de 45ste verjaardag van de Apollo 14-missie, die hem in 1971 naar de maan bracht. De astronauten van die missie zetten er een recordverblijf neer. Mitchell en het andere bemanningslid Alan Shepard waren het derde team dat door de Nasa naar de maan was gestuurd. Ze kwamen er aan op 5 februari 1971. Een eerdere lancering met de Apollo 13 was afgebroken na technische problemen.

De leden van Apollo 14 verbleven maar liefst 33 uur op het hemellichaam, goed voor twee maanwandelingen, en voor Mitchell in totaal 9 uur maanwandeltijd. Ze kwamen ook terug met 43 kilo aan gesteente. De tv-beelden van deze maanmissie waren de eerste in kleur. Er is te zien hoe Shepard een partijtje golf speelt op de maan.

'Verbinding'

Mitchell had, verklaarde hij later, een levensveranderende ervaring tijdens die wandeling, een epifanie, waarbij hij de eenheid der dingen inzag: "Het was niet zij en wij. Het was: dat alles is mij, het is één ding. Ik had een overweldigend gevoel van eenheid, van verbinding."

Na zijn vertrek bij de Nasa, richtte Mitchell een instituut op dat zich bezighield met het paranormale, het onverklaarbare en bewustzijnsonderzoek. Hij geloofde openlijk in buitenaards leven en in gebedsgenezing.

In 2011 spande de Amerikaanse overheid een proces tegen hem aan omdat hij geprobeerd had een camera te verkopen die werd gebruikt bij zijn ruimtemissie.

(Belga/RR)

Onze partners