Economische crisis overheerst presidentsverkiezingen Cyprus

17/02/13 om 10:53 - Bijgewerkt om 10:53

Niet de opdeling van het eiland maar de diepe economische crisis waarin het land zich bevindt is het thema van de Cypriotische stembusgang.

Economische crisis overheerst presidentsverkiezingen Cyprus

© Reuters

De Cyprioten kiezen een nieuwe president. Niet de opdeling van het eiland maar de diepe economische crisis waarin het land zich bevindt is het thema van de stembusgang. 545.000 stemgerechtigden kunnen een opvolger kiezen voor Demetris Christofias, momenteel het enige communistische staatshoofd in de Europese Unie. De bureau's gaan open om 7 uur 's ochtends lokale tijd (6 uur) en sluiten elf uur later. 's Avonds worden de eerste resultaten verwacht.

De 66-jarige Nicos Anastasiades is de grote favoriet voor de zege. Hij leidt nu de grootste oppositiepartij, de rechtse formatie Disy. Mogelijk haalt hij het presidentschap reeds in de eerste ronde binnen. Anastasiades is vastberaden om een internationaal hulpplan voor zijn land af te sluiten, zelfs als dat gepaard moet gaan met strenge bezuinigingen.

Zijn grootste rivaal is de voormalige minister van Volksgezondheid, de 45-jarige Stavros Malas. Hij is een onafhankelijke maar krijgt de steun van Akel, de communistische partij die momenteel aan de macht is.

Cyprus voert momenteel onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Europese Centrale Bank voor noodhulp. Het land schat 17 miljard euro nodig te hebben, waarvan 10 miljard euro moet dienen om de banken er bovenop te helpen. De Cypriotische banken hebben zwaar te lijden onder hun grote blootstelling aan Grieks schuldpapier.

De onderhandelingen voor noodhulp vlotten evenwel niet. Een streng besparingsplan is reeds aangenomen maar president Demetris Christofias weigert privatiseringen door te voeren. (Belga/SD)

Onze partners