Echtgenote zag journalist sterven bij bomaanslag Syrië

12/01/12 om 08:03 - Bijgewerkt om 08:03

Het lichaam van de overleden Franse journalist in Syrië is overgebracht naar Damascus. VRT-journalist Rudi Vranckx, die de aanslag overleefde, getuigde in De Ochtend dat de echtgenote van de journalist haar man zag sterven.

Op Radio 1 zond De Ochtend een reportage uit met hallucinante geluidsopnamen van wat er gebeurde tijdens en na de bomaanslag in de Syrische stad Homs waarbij een VRT-ploeg met Rudi Vranckx aan de dood ontsnapte. De aanslag kostte het leven aan de Franse journalist Gilles Jacquier van France 2.

Tijdens de reportage is voortdurend het geschreeuw van een vrouw te horen. Het gaat om een fotografe die getrouwd is met de journalist die om het leven kwam. 'Ze zat samen met haar man in het trapgat waar hij stierf,' zei Rudi Vranckx. De vrouw was in shock.

VRT-ploeg ongedeerd

Tijdens de aanslag bevond een VRT-ploeg van Rudi Vranckx, Jens Franssen, Jan Bické, Filip Van Hecke en Kris De Naegel zich in een gezelschap van een vijftiental journalisten die door de stad werden geleid door vertegenwoordigers van de Syrische regering. Het ging om een team dat zowel voor televisie als voor de radio werkte. De vijf mannen zijn ongedeerd.

Het lichaam van de overleden journalist is overgebracht naar Damascus. Ook de andere journalisten in de groep zijn afgereisd naar de Syrische hoofdstad. 'De meesten van hen zullen verder reizen naar hun thuisland,' zei Rudi Vranckx. De VRT-journalist overlegt met zijn redactie of hij zelf terugkeert. 'Het is hier heel erg moeilijk om werken. Pas vannacht heb ik dat terdege beseft.'

Gisteren liet de VRT in een mededeling weten dat de ploeg in Syrië onmiddellijk teruggetrokken wordt. (EE)

Lees meer over:

Onze partners