‘Ebolapatiënt in VS reisde via Brussel’

De temperatuur van een passagier wordt gemeten op de internationale luchthaven van Monrovia in Liberia © Belga Image

De man die in Texas met het ebolavirus is gediagnosticeerd, reisde volgens de Liberiaanse overheid via Brussel van Liberia naar de Verenigde Staten. Hij had eerder hulp geboden aan een hoogzwangere vrouw die in zijn directe omgeving aan ebola stierf. In de VS maakt men zich zorgen over verdere verspreiding van de ziekte. Mogelijk is daar ook een naaste van de patiënt getroffen.

Dat meldt ITV News. De patiënt zou geen tekenen of symptomen hebben vertoond van de dodelijke ziekte toen hij op 19 september Liberia verliet.

Volgens de Liberiaanse minister van Informatie Lewis Brown hanteren de autoriteiten in zijn land strenge screeningmethodes om te vermijden dat het dodelijke virus zich via de luchtvaart verspreidt.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC (Centers for Disease Control and Prevention) zei eerder al dat de man de symptomen pas ontwikkelde na zijn aankomst in de VS op 20 september. Nog volgens CDC is ebola pas besmettelijk als de patiënt actieve symtomen ervaart.

Tweede?

Het gaat om het eerste ‘eigen’ geval van ebola in de VS. Eerder waren al besmette personen naar de VS overgebracht voor behandeling, maar nu is voor het eerst iemand ziek geworden in de VS zelf, waarna ebola werd vastgesteld.

Intussen meldt de directeur van de gezondheidsdiensten in Dallas dat een naaste van de patiënt, die ook met het virus besmet kunnen zijn, medisch wordt opgevolgd. ‘We hebben misschien een ander geval van ebola, een naaste van de eerste patiënt’, zei Zachary Thompson op een lokale televisiezender.

Het medische team dat de ziekte tijdens zijn transfer naar het ziekenhuis op 28 september behandelde, testte negatief op het virus. Zij worden wel nog 21 dagen opgevolgd, de maximale duur van de incubatie, aldus het bestuur van Dallas. In totaal worden 18 mensen, waaronder 5 schoolkinderen, in qurantaine geplaatst. De ziekenwagen waarmee de man naar de spoedafdeling werd gevoerd, en die naderhand nog twee dagen in gebruik bleef, is ook op non-actief gesteld.

Hulp geboden

De Amerikaanse pers, en met name de New York Times, hebben de laatste dagen van de gehospitaliseerde man proberen te reconstrueren. Hij heet Thomas Eric Duncan, is Liberiaan en woont in de hoofdstad Monrovia. Op 15 september, dus vier dagen voor hij naar Brussel en de VS vertrok, hielp hij een hoogzwangere vrouw met ebola-achtige symptomen naar het ziekenhuis. Er was geen ambulance beschikbaar, en dus werd een taxi ingeschakeld. Hij zat voorin naast de chauffeur, terwijl de de 19-jarige vrouw met haar vader en broer achterin zaten. De groep werd naar huis teruggestuurd – het ziekenhuis had geen plaats voor een extra patiënt. De vrouw stierf enkele uren later. Intussen is ook haar broer, die op 15 september nog gezond was, gestorven.

VN-medewerker overleden

Een medewerker van de Verenigde Naties is aan ebola gestorven. De man is vorige week in Liberia al aan de ziekte bezweken, zei een VN-woordvoerder in New York.

‘Ook al zijn de laatste testresultaten nog niet bekend, we gaan ervan uit dat het om ebola gaat’, zei de woordvoerder. Het gaat niet om een buitenlandse helper, maar om een Liberiaanse VN-medewerker. Liberia behoort tot de zwaarste door de epidemie getroffen landen.

Vaccinaties

Zeker 1.500 dosissen van een experimenteel vaccin tegen ebola moeten begin 2015 proefsgewijs in West-Afrika ingezet worden. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend.

Canada had de VN-organisatie in Genève het geneesmiddel gegeven, dat voor het eerst de komende dagen in de Verenigde Staten op gezonde proefpersonen zal getest worden. Proeven met een tweede veelbelovende entstof lopen al sinds september in de VS en Groot-Brittannië. (Belga/KVDA/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content