‘Ebolacrisis zal nog tot 2016 aanslepen’

September: een ontsnapte ebolapatiënt wordt in een ambulance geduwd in Monrovia. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De ebolacrisis in West-Afrika zou nog tot 2016 duren, zo meent een onderzoeker die er in 1976 bij was toen het virus ontdekt werd.

Peter Piot was een van de wetenschappers die het ebolavirus in 1976 ontdekten en is huidig directeur van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Net teruggekeerd uit het getroffen Sierra Leone, vertelt hij de Britse omroep BBC over de vooruitgang die er geboekt wordt en de veelbelovende antivirale therapieën.

‘Langdurige inspanning’

De ebola-uitbraak die vooral Sierra Leone, Liberia en Guinea treft, is met meer dan 7.300 slachtoffers de dodelijkste tot op heden. En de epidemie kan nog wel even duren, meent Piot. Zo zelfs nog tot 2016. ‘De epidemie kan nog een heel lange en hobbelige staart krijgen’, zegt hij tegen de BBC. En dat ondanks het feit dat de uitbraak reeds gepiekt heeft in Liberia en dat waarschijnlijk de komende weken in Sierra Leone zal doen.

‘De ebola-epidemie is nog sterk aanwezig. Mensen sterven nog steeds, nieuwe gevallen worden ontdekt’, aldus Piot. ‘We moeten voorbereid zijn op een langdurige en voortgezette inspanning, waarschijnlijk nog voor de rest van 2015.’

Hulpverleners vertrekken uit onvrede met behandeling

Het kan volgens de wetenschapper nog even duren voordat er vaccins ontwikkeld worden. Daarom legt men zich ter plaatse op andere behandelingen toe, die niet altijd in de smaak vallen.

Zo berichtte The Guardian over het Lakka-centrum in de hoofdstad Freetown, geleid door de Italiaanse ngo Emergency dat door een hartchirurg werd opgericht. Daar vertrok een heel team van veertien Britse dokters, verplegers en paramedici uit onvrede met het gebruik van een niet-getest medicijn.

Ebola-patiënten kregen er amiodaron toegediend, een middel voor het hart dat nog niet in het kader van het virus bij dieren en mensen getest werd. ‘Roekeloos’, zo vonden de Britse hulpverleners volgens The Guardian. Het experimentele gebruik van het medicijn baarde hen zorgen. Ze geloven bovendien dat het zou hebben bijgedragen tot een hoger sterftecijfer dan in andere centra.

Ondertussen is het centrum gestopt met het gebruik van het middel bij de behandeling van ebolapatiënten, nadat de hulpverleners een Brits centrum erover hadden ingelicht.

‘Sterftecijfer daalt’

Toch zei Piot op de Britse omroep onder de indruk te zijn van de vooruitgang die hij in Sierra Leone heeft gezien. ‘Over het hele land werden met Britse hulp behandelingscentra opgezet. Je ziet er niet langer taferelen van mensen die sterven in de straten.’

Eenvoudige behandelingen met intraveneuze vloeistoffen en antibiotica hebben volgens de onderzoeker het sterftecijfer doen dalen tot een op de drie, wat hij bemoedigend vindt. Om dat aantal nog te laten zakken, zijn ‘specifieke therapieën vereist, die nu getest gaan worden’, aldus Piot. Hij hoopt binnen drie maanden meer duidelijkheid te hebben over welke antivirale therapieën effectief werken.

Het ontwikkelen van een vaccin is echter nog ingewikkelder, zo meent Piot. ‘Maar het moet gebeuren, zodat als er een andere epidemie is, of als deze nog lang aansleept, we over dat vaccin beschikken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content