Ebolacrisis: opnieuw kritiek op trage reactie WHO

Het lokale Rode Kruis in Guinee © BELGA

‘Het onvermogen van de Wereldgezondheidsorganisatie om tijdig alarm te slaan bij de eerste vaststellingen van ebola is een flagrante fout die heeft bijgedragen tot de hoge dodentol’. Dat concludeert een internationaal panel van gezondheidsexperten.

Volgens het internationale team van deskundigen, bijeengeroepen door het Globale Gezondheidsinstituut van Harvard en de London School voor Hygiëne en Tropische Geneeskunde, zijn onder meer de trage internationale reactie en het falende leiderschap de oorzaken van het ‘nodeloze lijden en de hoge dodentol’ in Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Het panel stelt vast dat zulke fouten niet meer gemaakt mogen worden in de toekomst. Daarvoor zijn grondige hervormingen van nationale en internationale systemen die verantwoordelijk zijn voor het reageren op epidemieën nodig. Op die manier wil men toekomstige uitbraken voorkomen. “We moeten de kerncapaciteiten in alle landen versterken zodat epidemieën snel opgespoord en gemeld kunnen worden”, zegt Peter Piot, voorzitter van het panel. “Op die manier kunnen we sneller optreden bij kleine uitbraken en voorkomen dat de ziektes zich op grote schaal kunnen verspreiden.”

Hij zegt dat hervormingen essentieel zijn zodat “we niet opnieuw getuige moeten zijn van zo’n zwaar menselijk lijden en sociaal-economische chaos”.

Voorstellen

Het internationale panel maakte tien ‘cruciale hervormingsvoorstellen’, die noodzakelijk zijn om toekomstige catastrofes te vermijden. Daarnaast hielden de deskundigen ook rekening met de nodige investeringen om besmettelijke ziektes te kunnen behandelen, het versterken van vroege internationale rapportering en wetenschappelijk onderbouwde bewijzen voor handel- en reisbeperkingen.

Het panel houdt ook een pleidooi voor de oprichting van een ‘verenigd’ WHO-centrum met duidelijke verantwoordelijkheden en voldoende capaciteit. Daarnaast wil het ook een transparante en politiek beschermde commissie oprichten dat de taak krijgt om noodsituaties uit te roepen.

Zelfreflectie

De Liberiaan Mosoko Fallah van de Internationale Actiegroep tegen Honger benadrukte dat de zware ellende en de vele doden in de getroffen landen reden genoeg moeten zijn voor een grondige zelfreflectie over het hoe en waarom de internationale reactie op de grootste ebola-uitbraak in de geschiedenis ’te laat, zwak en ongecoördineerd’ was.

Hoewel het rapport gericht is naar alle internationale instanties, heeft het vooral kritiek op de werking van de Wereldgezondheidsorganisatie. De organisatie zou veel te laat de alarmbel hebben geluid, terwijl ze nochtans op de hoogte was dat de medische instanties de ebola-uitbraak niet meer onder controle hadden. De epidemie was immers al in de lente aan de gang, maar de WHO bevestigde pas in augustus dat het ging om een algemene crisis voor de volksgezondheid.

De WHO geeft ondertussen toe dat het sneller had kunnen reageren en belooft fundamentele aanpassingen zoals een nieuw programma voor noodsituaties.

In totaal stierven sinds de ebola-uitbraak in 2013 al meer dan 11.000 mensen in Guinee, Sierra Leone en Liberia. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content