'Ebola-uitbraak in Congo staat los van epidemie in West-Afrika'

27/08/14 om 20:29 - Bijgewerkt om 20:29

De uitbraak van het ebolavirus in Congo, waarbij al 13 mensen zijn omgekomen, is waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van besmet vlees.

'Ebola-uitbraak in Congo staat los van epidemie in West-Afrika'

Meisjes kijken naar een poster van Unicef die informeert over de verspreiding van Ebola. © Reuters

Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van de lokale autoriteiten. Dat impliceert dat de uitbraak niets te maken zou hebben met de epidemie in West-Afrika.

Vlees

In de getroffen Evenaarprovincie in het noorden van Congo raakten 80 mensen besmet met het virus. Het eerste dodelijke slachtoffer zou een zwangere vrouw geweest zijn die vlees had gegeten van een wild dier. Ze werd ziek en overleed op 11 augustus.

De andere slachtoffers waren mensen die betrokken waren bij de uitvaartrituelen van de vrouw.

VN-hulp

De Verenigde Naties hebben al 1,5 miljoen dollar vrijgemaakt om Congo te helpen in zijn strijd tegen het ebolavirus. Dat meldt Monusco, de VN-missie in Congo. Snel volgt wellicht nog eens dezelfde som.

Congo riep maandag de hulp in van de internationale gemeenschap. De regering schat de noden op 4,5 miljoen dollar.

1.400 doden

De ebola-epidemie in West-Afrika is de grootste uitbraak van het dodelijke virus ooit en heeft in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria al aan meer dan 1.400 mensen het leven gekost. Dat is meer dan de helft van het totaal aantal besmette mensen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners