Ebola-ontdekker: 'Dit is niet zomaar een epidemie, maar een humanitaire catastrofe'

21/09/14 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:57

De Belgische co-ontdekker van het ebola-virus, Peter Piot, vreest voor een uitdijing van de ziekte naar andere continenten. 'Ik heb werkelijk nooit gedacht dat de epidemie zo erg zou worden.'

Ebola-ontdekker: 'Dit is niet zomaar een epidemie, maar een humanitaire catastrofe'

Vrijwilligers begraven een ebolaslachtoffer © Reuters

Peter Piot, de Belgische co-ontdekker van het ebola-virus, heeft tegenover het Duitse magazine Der Spiegel gezegd voor een uitdijing van de in West-Afrika woedende ziekte naar andere continenten te vrezen.

"Er moet maar één van de vele Indiërs die in West-Afrika leven geïnfecteerd raken, tijdens de incubatietijd van de ziekte familieleden in India bezoeken en die aansteken", zei Piot. "Ook in Indië dragen artsen en verpleegsters dikwijls geen beschermende handschoenen. Zij zullen zich snel infecteren en het virus verspreiden".

'Nooit gedacht dat het zo erg zou worden'

De Belgische baron is er zeker van dat ebolazieken naar Europa zijn gekomen en daar op een behandeling hopen. Mogelijk zullen zij enkele Europeanen aansteken en die zullen dan sterven. Anderzijds is Piot ervan overtuigd dat een dergelijke uitbraak van de ziekte in Europa en Noord-Amerika snel in te dammen is.

In Afrika daarentegen kan de epidemie een hele regio destabiliseren. "En het moet ons allen nu duidelijk worden: dit is niet meer zomaar een epidemie maar wel een humanitaire catastrofe", zei de Belgische arts. "Ik kan alleen maar hopen dat we erin slagen er snel greep op te krijgen. Ik heb werkelijk nooit gedacht dat het zo erg zou worden".

Spanje

Spanje haalt ondertussen opnieuw een met ebola besmette priester op uit Afrika. Vanuit Madrid is een ambulancevliegtuig van het type C-130 naar Sierra Leone vertrokken, aldus het Spaanse ministerie van Defensie. Het risico voor de volksgezondheid is bijna onbestaande, verzekerde een woordvoerster van het Gezondheidsministerie. De betrokken priester werkt al twaalf jaar in de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown, voor een ngo. Bij hem is vrijdag ebola vastgesteld. Hij is de tweede ebola-patiënt die Spanje repatrieert. Zijn voorganger was de 75-jarige priester Miguel Pajares. Vijf dagen na zijn overbrenging uit Liberia overleed hij en werd hij daarmee het eerste Europese ebola-slachtoffer.

Nederland

Een van de twee Nederlandse artsen die uit Sierra Leone waren teruggehaald omdat zij contact hadden gehad met mensen die later ebola bleken te hebben, heeft malaria. Dit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag laten weten. De arts is in het weekend naar het Leids Universitair Medisch Cenrtrum (LUMC) in Leiden gebracht omdat er koorts was vastgesteld, een verschijnsel van zowel ebola als malaria. Er zijn tests gedaan om uit te sluiten dat de arts naast malaria ook ebola heeft. De uitslag daarvan wordt op zijn vroegst dinsdagavond verwacht.

De twee artsen werkten in een lokaal ziekenhuis in Sierra Leone. Daar kwamen ze in contact met mensen die later overleden aan het potentieel dodelijke ebola-virus. Ze keerden vorige week zondag terug naar Nederland en werden 24 uur ter observatie opgenomen in het LUMC. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners