Ebola: 'Misschien 1,4 miljoen zieken tegen januari'

24/09/14 om 01:25 - Bijgewerkt om 05:37

Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) als de Amerikaanse Centra voor Ziektecontrole en -preventie tonen zich pessimistisch over de evolutie van de ebola-epidemie. Voor de Amerikaanse Centra kunnen er, bij ongewijzigd beleid tegen 20 januari 1,4 miljoen mensen besmet zijn. Volgens de WGO gaat in West-Afrika 70 procent van de besmetten dood, veel meer dan eerder gedacht.

Ebola: 'Misschien 1,4 miljoen zieken tegen januari'

Liberiaanse politie aan de sloppenwijk West Point, waar lijken in de rivier worden gedumpt © Reuters

Eerder werd gedacht dat een op twee de besmetting overleefde, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft haar cijfers fors nu naar beneden bijgestuurd: slechts 30 procent overleeft.

Zowel de WGO als de Amerikaanse Centra voor ZiekteControle en -Preventie (het overkoepelend orgaan in de VS in de strijd tegen besmettelijke ziekten) verwachten bij onveranderd beleid een snelle groei van het aantal besmettingsgevallen.

20.000 tegen november, is wat de WGO in het vooruitzicht stelt. In een communiqué voorspelt de WHO "bijna 10.000 gevallen in Liberia alleen".

Officieel zijn er tot dusver, volgens officiële cijfers van dezelfde WGO, ruim 5.800 gevallen van besmetting vastgesteld en zijn er 2.800 mensen aan ebola overleden.

Maar dat is, geeft de WHO toe, wellicht een schromelijke onderschatting van de feitelijke situatie, "vooral in Liberia. Het juiste aantal zal wellicht nooit bekend worden. In West Point, de notoir arme, vuile en overbevolkte sloppenwijk van hoofdstad Monrovia, worden de lijken gewoon in twee nabije rivieren gegooid", aldus de WGO in een verklaring.

Elders vond men op een plek met 10 officiële ebola-doden 110 recente graven.

Er moeten volgens de WGO dringend meer teams ingezet worden, die erin moeten slagen meer zieken in isolatie te houden.

Maal 2,5

De Centra zijn nog pessimistischer dan de WGO.. Die hebben het over 550.000 tot 1,4 miljoen gevallen van besmetting tegen 20 januari.

De Centra rekenen ermee dat de realiteit 2,5 keer erger is dan wat de officiële cijfers aangeven. Dat zou betekenen dat er nu al ongeveer 15.000 gevallen van besmetting zijn. Als je dat getal laat toenemen tegen het besmettingstempo dat in augustus werd gehaald, zit je na 4 maanden aan 1,4 miljoen, aldus de Centra. Als je vertrekt van de 5.800 officiële gevallen en dezelfde groeifactor aanrekent, kom je uit op 550.000.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners