Ebola: koortscontroles op luchthavens in VS; eerste 'eigen' patiënt gestorven

08/10/14 om 23:29 - Bijgewerkt op 09/10/14 om 00:14

Op vijf luchthavens in de Verenigde Staten komen er vanaf zaterdag koortscontroles voor mensen die uit de ergst door ebola getroffen landen arriveren. Intussen is de eerste patiënt bij wie in de VS ebola vastgesteld werd in Dallas overleden. Er zijn wereldwijd met zekerheid 3.865 mensen in deze ebola-epidemie gestorven.

Ebola: koortscontroles op luchthavens in VS; eerste 'eigen' patiënt gestorven

Ebola: de moeder en een neef van Duncan in Dallas © Reuters

Op vijf luchthavens in de VS, luchthavens waar volgens de autoriteiten 94 procent van alle reizigers uit Guinee, Liberia en Sierra Leone arriveren, op directe vluchten of na een overstap, zullen vanaf zaterdag strengere controles worden doorgevoerd. Op die luchthavens, John F. Kennedy in New York, Newark in naburig New Jersey, O'Hare in Chicago, Washington-Dulles in Washington en Hartsfield-Jackson in Atlanta, zal met een niet-contact thermometer de temperatuur van de inreizenden uit deze landen worden gemeten. Daarnaast zullen de reizigers een vragenlijst moeten invullen. Specialisten van CDC, de Centra voor ZiekteControle en -Preventie, zullen het luchthavenpersoneel bijstaan.

Tot dusver keek het personeel toe of passagiers er ziek uitzagen.

'Niet waterdicht'

Thomas Eric Duncan, de 42-jarige Liberiaan die in Dallas is overleden, zou met deze koortsmethode niet zijn opgespoord, gaf men bij CDC meteen toe, het nieuwe systeem is verre van waterdicht, maar de extra controle geeft weer iets meer bescherming.

Duncan landde op 20 september in de VS en begon pas vier dagen later ziekteverschijnselen en koorts te vertonen. Op 26 september werd hij door een dokter terug naar huis gestuurd met antibiotica. Tweede dagen later werd hij toch in de spoeddienst van een ziekenhuis opgenomen en bleek hij ebola te hebben.

Sindsdien probeerde men hem te redden, onder meer met experimentele medicijnen en nierdialyse maar de vertraagde opname had hem geen deugd gedaan.

Duncan was naar de VS gekomen met de bedoeling er te trouwen en te proberen staatsburger te worden.

Sinds de 28ste september worden enkele personen die in direct contact met de zieke kwamen in quarantaine gehouden en gedurende 21 dagen gevolgd.

Nieuwe opname?

Een man uit Frisco, Texas, meldde zich woensdagochtend aan bij een lokaal ziekenhuis met ziektesymptomen en met de mededeling dat hij in contact gekomen was met Thomas Eric Duncan.

De man werd naar een gespecialiseerde dienst in Dallas getransporteerd waar hij verder onderzocht wordt en waar hij, als dat nodig blijkt, op ebola gecontroleerd zal worden. Maar er is geen indicatie, aldus onder meer CDC-directeur Tom Frieden, dat hij inderdaad contact had met Duncan.

Nieuwe cijfers

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de sterftecijfers voor ebola bijgewerkt. Het aantal zekere sterftegevallen door ebola staat op 3.865. Het aantal zekere besmettingen op 8.033. De overgrote meerderheid van deze gevallen deed zich voor in Liberia, Sierra Leone en Guinee.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners