'Ebola is enige wat naties nog verenigt'

22/09/14 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:28

De Verenigde Naties waarschuwen voor een era van crisissen. 'Enkel ebola verenigt tegenwoordig nog naties', klinkt het voor aanvang van de jaarlijkse Algemene Vergadering.

'Ebola is enige wat naties nog verenigt'

Acteur Leonardo DiCaprio, door de VN aangesteld als boodschapper van de vrede, en secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon (rechts). © Reuters

'De wereld verkeert in een tijdperk van een ongekend aantal crisissen', aldus secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon volgens de Britse krant The Guardian. Ban vatte zo de slechte voorgevoelens van de VN samen voor aanvang van de jaarlijkse Algemene Vergadering waar 140 staatshoofden samenkomen.

'Oekraïne verzuurt de VN'

De lijst van crisissen in 2014 lijkt eindeloos: ebola, Syrië, Irak, Oekraïne, Gaza, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek ... en dat zijn ze vast nog lang niet allemaal. De moeilijke relaties tussen Rusland en het Westen sijpelen bovendien in vele discussies van de VN-Veiligheidsraad door.

'De VN kampt met crisissen op elk niveau en Oekraïne verzuurt de organisatie', meent Richard Gowan van het centrum voor internationale samenwerking van de Universiteit van New York in The Guardian. 'We lijken inderdaad een bijzonder vreselijk jaar achter de rug te hebben.'

'Ebola biedt kansen'

Een belangrijke uitzondering binnen de VN, dat verscheurt wordt door conflicten, is de ebolacrisis. De Veiligheidsraad schreef geschiedenis door een resolutie door te voeren die stelde dat de ziekte een bedreiging vormt voor de internationale vrede en veiligheid. De VN riep de internationale gemeenschap daarbij op om medische hulp en voorraden naar de getroffen regio te sturen.

Daarnaast organiseerde de VN een noodmissie om de verspreiding van ebola in Liberia, Sierra Leone en Guinea tegen te gaan.

'Ebola biedt kansen voor de VN, omdat er geen sprake is van tegenstrijdige belangen', zegt Gowan in de krant. 'Er is geen groep die pro-ebola is. Het gaat hier over een klassieke internationale problematiek die een gezamenlijk antwoord nodig heeft.'

Mobilisatie tegen klimaatverandering ontbreekt

Ook klimaatverandering is zo'n internationale problematiek die een gezamenlijke reactie kan gebruiken. Toch is Ban daar nog niet in geslaagd. Op dinsdag 23 september vindt een globale klimaattop plaats, maar Rusland, India en China zullen daar niet vertegenwoordigd zijn, wegens 'andere verantwoordelijkheden'.

'Syrisch regime maakte meer slachtoffers dan IS'

Binnen de Syriëcrisis is misschien wel sprake vaan een politieke en militaire coalitie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), maar die gebeurt onder leiding van de Verenigde Staten en dus niet binnen het kader van de VN. Bovendien zal de Veiligheidsraad de rol van het Syrische regime - dat tot op heden nog steeds verantwoordelijk is voor meer burgerslachtoffers dan de IS - niet aan de kaak stellen, zo meent Human Rights Watch.

Onze partners