Ebola: eerste geval bevestigd in Mali

24/10/14 om 03:21 - Bijgewerkt om 03:21

In Mali is voor het eerst een geval van ebola bevestigd. Het gaat om een tweejarig meisje uit het naburige Guinee. In de VS is een nieuw geval van besmetting vastgesteld. Een arts die in Afrika ebolapatiënten had behandeld, bleek zelf door de ziekte te zijn besmet. Miljardair Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, heeft 100 miljoen geschonken aan de strijd tegen ebola.

Ebola: eerste geval bevestigd in Mali

Koortscontrole aan de grens tussen Mali en Guinee © Reuters

Het tweejarig meisje was woensdag naar een ziekenhuis in Kayes, Mali, gebracht, waar tests uitwezen dat ze besmet was met het ebolavirus.

De toestand van het kind zou sinds de opname aanzienlijk zijn verbeterd. De personen met wie het meisje in contact kwam konden volgens het ministerie van Gezondheid onmiddellijk worden geïdentificeerd en staan onder medisch toezicht.

In april doken er in Mali ook al enkele verdachte gevallen op, maar die testten telkens negatief op ebola.

New York

In New York is een arts die recent uit Afrika terugkeerde met hoge koorts en buikklachten opgenomen in het ziekenhuis. Eerste onderzoeken wijzen volgens The New York Times het ebolavirus aan.

De man, Craig Spencer, werkte voor Artsen zonder Grenzen in Guinee, waar hij ebolopatiënten had behandeld. Hij was recent naar de VS teruggekeerd.

Nog in de Verenigde Staten heeft mede-oprichter van Microsoft, de miljardair en filantroop Paul Allen, laten weten dat hij de donaties in het kader van de strijd tegen ebola nog verhoogt. Allen trekt nu in totaal 100 miljoen dollar uit. Een deel van dat geld gaat naar de Wereldgezondheidsorganisatie. De miljardair riep andere bedrijven en organisaties op om eveneens giften te doen. Bill Gates van zijn kant trok al 50 miljoen dollar uit, terwijl Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan 25 miljoen dollar schonken.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners