'E-mails van Hillary Clinton zijn vernietigd'

28/03/15 om 03:14 - Bijgewerkt om 03:20

Op een vraag van een parlementscommissie om meer e-mails te krijgen over het bloedbad in Benghazi kan toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton niet ingaan, heeft haar advocaat laten weten. Alle mails van ouder dan 60 dagen zijn vernietigd.

'E-mails van Hillary Clinton zijn vernietigd'

Hillary Clinton © EPA

Eerder was er na een bericht in The New York Times heibel ontstaan over het feit dat Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken tussen 2009 en 2013 exclusief haar privémailadres gebruikt had, via een privéserver. Op vraag van haar ministerie had ze ongeveer de helft van haar 60.000 mails uit die periode overgedragen, de andere helft had ze "besloten niet te behouden".

De commissie die het bloedbad in de Libische stad Benghazi onderzoekt, waar in 2012 onder meer de Amerikaanse ambassadeur bij een aanval om het leven kwam, diende daarop een verzoek in om op de server te kunnen nakijken of Clinton alles over Benghazi had doorgegeven.

Warrige communicatie

Haar advocaat, David Kendall, laat nu in een brief aan de commissie weten dat er op die server niets meer te vinden is. Nadat ze haar mails naar het ministerie had gestuurd, zijn volgens hem de settings van de server veranderd zodat alleen mails van de voorbije 60 dagen bewaard blijven.

Na de aanslag in Benghazi zei de regering Obama eerst dat het om een uit de hand gelopen protest ging tegen een anti-islamfilm. Later ging men ervan uit dat het een aanval van Al-Qaeda betrof.

De commissie wil onder meer achterhalen of Clinton gegevens heeft achtergehouden, en of er bewust foutief is gecommuniceerd.

Hillary Clinton zal zich naar alle waarschijnlijkheid binnenkort kandidaat stellen voor het presidentschap.

Lees meer over:

Onze partners