Duizenden Zuid-Soedanese kinderen eenzaam op de vlucht na scheiding van familie

30/12/13 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:33

In Zuid-Soedan zijn duizenden kinderen gescheiden van hun familie door het gewelddadige conflict. 'Sommige kinderen moeten alleen zien te overleven in een moeras zonder eten of drinken.'

Duizenden Zuid-Soedanese kinderen eenzaam op de vlucht na scheiding van familie

Gewond kind in Zuid-Soedan © Reuters

Door het aanhoudende geweld in Zuid-Soedan zijn duizenden kinderen gescheiden van hun familie. Hulporganisatie Save the Children waarschuwt dat onschuldige kinderen 'alweer' het grootste slachtoffer dreigen te worden.

Overleven in een moeras

Enkele weken geleden braken gevechten uit in de hoofdstad Juba. Ondertussen verspreiden de onlusten zich naar andere delen van het jongste land ter wereld. Als gevolg daarvan sloegen al meer dan 121.000 personen op de vlucht. Door de chaos en paniek zijn heel wat kinderen hun ouders uit het oog verloren.

'Er zijn kinderen die zich op dit moment schuil houden in een moeras. Ze hebben geen dak boven hun hoofd en geen eten en drinken. Bovendien zijn sommige van die kinderen zwaar getraumatiseerd. Ze hebben gezien hoe hun ouders werden vermoord of hoe hun huizen werden vernield', vertel Helen Mould van Save The Children aan BBC.

Door het gebrek aan informatie en de slechte bereikbaarheid, is het erg moeilijk om de kinderen te bereiken en hulp te bieden, benadrukt Mould.

Dinka versus Nuer

De Zuid-Soedanese regering, die gedomineerd wordt door de bevolkingsgroep Dinka van president Salva Kiir, strijden tegen de rebellen van de in juli ontslagen vicepresident Riek Machar van de etnische groep Nuer. Inzet van de strijd is de controle over de olierijke regio's.

De gevechten ontstonden nadat president Kiir zijn voormalige vicepresident beschuldigde van een poging tot staatsgreep, wat Machar ontkent.

Infectieziektes

Eerder meldde het Kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, dat ze zich grote zorgen maakt om de situatie van kinderen in Bor, in Zuid-Soedan. Hoewel de VN er een kamp inrichtte, blijft het moeilijk om de juiste zorgen toe te dienen. De sanitaire voorzieningen zijn er bijzonder schaars wat de kans op infectieziektes alleen maar verhoogd.

'Unicef en de VN stellen alles in het werk om burgers te beschermen in Zuid-Soedan, ongeacht hun etniciteit. Maar in principe zijn het de leiders van het jongste land ter wereld die de verantwoordelijkheid moeten dragen om burgers en kinderen te beschermen. Zij moeten een politieke oplossing voor het conflict vinden zodat dit geweld kan stoppen.'

Lees meer over:

Onze partners