Duizenden rouwen om Gabriel Garcia Marquez

22/04/14 om 02:31 - Bijgewerkt om 02:31

De presidenten van Mexico en Colombia en duizenden bewonderaars hebben in Mexico-Stad een herdenkingsplechtigheid ter ere van schrijver Gabriel Garcia Marquez bijgewoond.

Duizenden rouwen om Gabriel Garcia Marquez

Een poster van Gabriel Garcia Merquez hangt in zijn geboorteplaats Aracataca (Colombia). © REUTERS

Marquez overleed donderdag op 87-jarige leeftijd. Zijn lichaam werd vorige week gecremeerd tijdens een intieme familieceremonie in Mexico-Stad.

Een rouwstoet met onder meer zijn weduwe en twee zonen bracht de as van de Nobelprijswinnaar van zijn huis naar het majestueuze in het Palacio de Bellas Artes in het centrum van de Mexicaanse hoofstad. Duizenden fans van Garcia Marquez schoven uren aan om een laatste groet te brengen aan hun literaire held. Velen droegen gele rozen bij zich, de favoriete bloem van de auteur.

As wordt mogelijk verdeeld

Dinsdag vindt ook in Colombia een ceremonie plaats. Maandag was er reeds een plechtigheid in zijn geboorteplaats Aracataca in het noorden van Colombia, het decor van zijn klassieker Honderd jaar eenzaamheid. Garcia Marquez verhuisde begin jaren tachtig naar Mexico. De familie heeft nog niet beslist waar de as van de schrijver terecht zal komen. Volgens de Colombiaanse ambassadeur in Mexico wordt de as mogelijk verdeeld tussen beide landen. (Belga/TV)

Onze partners