Duizenden protesteren tegen energiebeleid Trump

© AFP

Op de honderdste dag dat de Republikeinse president Donald Trump in het Witte Huis woont, hebben zaterdag tienduizenden mensen in de VS tegen zijn energiebeleid gedemonstreerd.

In de hoofdstad Washington trok een stoet van het Capitool naar het Witte Huis. Volgens de organisatoren was er in 300 andere Amerikaanse steden soortgelijk protest. De organisatie spreekt van 150.000 betogers in Washington.

Milieubeschermers en ook wetenschappers zijn ontzet omtrent de presidentiële energieplannen. Zo heeft hij beloofd weer arbeidsplaatsen te scheppen in de kolenindustrie. Zijn regering wil ook kijken of in daartoe gesperde gebieden voor de kusten van Alaska boringen naar olie en gas kunnen plaatsvinden.

Eind maart ondertekende president Donald Trump een decreet dat komaf maakte met of cruciale klimaatmaatregelen van de Democratische regering-Obama afzwakte. Zijn begroting bedeelt de milieubeschermingsdienst EPA en het klimaatonderzoek van de meteorologische dienst NOAA met beduidend minder geld dan onder zijn voorganger.

Partner Content